Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΧΡΕΟΣ ΗΠΑ Γκουρία: «Ανακούφιση, αλλά το πρόβλημα παραμένει»

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63271334

  Ανακούφιση, αλλά και ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων αποτελεί η συμφωνία της τελευταίας στιγμής για το χρέος των ΗΠΑ, όπως εκτίμησε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Το ζήτημα ουσίας όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ ακόμη εκκρεμεί... αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε ο Γκουρία.
«Το ζήτημα ουσίας όσον αφορά το χρέος των ΗΠΑ ακόμη εκκρεμεί... αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», είπε ο Γκουρία.
Η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανερχόταν σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, κατά ένα ποσό ικανό να αρκέσει ως το 2013, με παράλληλες περικοπές ύψους 2,1 τρισ. δολαρίων, απομάκρυνε το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπήρχε όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων την ενέκρινε χθες, παρά το γεγονός ότι εξέφραζαν την έντονη αντίθεσή τους στο περιεχόμενό της βουλευτές και των δύο κομμάτων της.
"Υπάρχει μια γενική αίσθηση ανακούφισης διότι επιτεύχθηκε μια συμφωνία, αυτό επιτρέπει να υπάρξει χρόνος", δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία, επικεφαλής του ΟΟΣΑ, σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Ξεκάθαρα, ξεπεράσαμε ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο", τόνισε.
Πάντως η συμφωνία απέχει πολύ από το πακέτο ύψους 4 τρισ. δολαρίων για την μείωση του ελλείμματος που περιελάμβανε την αύξηση των δημοσίων εσόδων και έμοιαζε να βρίσκεται κοντά στην έγκρισή του τόσο από πλευράς του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα όσο και από εκείνη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα.
Η ανακούφιση στις χρηματαγορές για την άρση του αδιεξόδου μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε ανησυχία καθώς υπήρξαν εκτιμήσεις πως η συμφωνία δεν επαρκεί για να αποτρέψει την υποβάθμιση της βαθμίδας στην οποία τοποθετούν το κρατικό χρέος των ΗΠΑ οι οίκοι αξιολόγησης.
"Θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις με το βλέμμα στο μέλλον που θα ληφθούν για το θέμα αυτό και ξεκάθαρα οι αριθμοί θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτεροι ώστε η κατάσταση να αντιστραφεί", τόνισε ο Γκουρία.
"Θα υπάρξουν και άλλα κεφάλαια τους επόμενους μήνες, τα οποία θα έχουν να κάνουν με περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες".
Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία αναμένεται να εγκρίνει τη συμφωνία σε ψηφοφορία η οποία θα λάβει χώρα περί τις 19:00 (ώρα Ελλάδας). Εάν εγκριθεί, ο Ομπάμα θα την κυρώσει λίγο αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου