Από το ιστολόγιο http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=98606
Του Αντώνη Βασιλόπουλου
Οριστικοποιούνται τέλος Αυγούστου με υπουργική απόφαση τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με τις ευεργετικές διατάξεις για τους ασφαλισμένους να σημαίνουν 5 ως 7 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη.
Σε υπόμνημα που απέστειλαν οι έμποροι προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη επισημαίνουνότι θα πρέπει να διατηρηθεί νομικά μόνο ο χαρακτηρισμός των επαγγελμάτων ως «βαρέων».
Ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων του 21ου αιώνα, ο όρος «ανθυγιεινά» κρίνεται ξεπερασμένος, ενώ απομειώνει και δυσφημεί την σχετική εργασία, για την οποία υπάρχει προσφορά και ζήτηση, πάντοτε με την υποχρέωση λήψης και τήρησης όλων των κατάλληλων προληπτικών μέτρων.
Για να σταθμιστεί η πραγματική επιβάρυνση, στην οποία υπόκεινται οι εργαζόμενοι, θα πρέπει πρώτα να γίνει πλήρης αποτύπωση των συνθηκών, σε «μετρήσιμο» επίπεδο και με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνακόλουθα, θα αποφασίζεται συνεχώς και κατά περίπτωση και αφού ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις, πότε θα εντάσσεται ή θα εξαιρείται ένα επάγγελμα από τις ειδικές προνομιακές διατάξεις περί βαρέων.Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διασφαλίσει τις πραγματικές ανάγκες του εργασιακού χώρου και θα απαλλάξει την ελληνική οικονομία από αχρείασταεργοδοτικά βάρη (εάν και όποτε κριθούν ως τέτοια).Η τόσο επιθυμητή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων πλήττεται σε μεγάλο βαθμό, όταν απασχολούν εργαζόμενους ενταγμένους στον κλάδο των βαρέων και ανθυγιεινών, ενώ οι άμεσοι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη δεν έχουν τις ανάλογες υποχρεώσεις.Ο κλάδος κατασκευής και εμπορίας σχοινιών αποτελεί ανάλογο παράδειγμα.
Ο χαρακτηρισμός των βαρέων επαγγελμάτων θα πρέπει να επιλέγεται στην περίπτωση της «δυσχερούς» εργασίας, περιλαμβάνοντας μία σειρά από προϋποθέσεις, που θα δικαιολογούν τις ειδικές συνθήκες της παροχής της.Τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συνεκτιμώνται έχουν να κάνουν με το χώρο εργασίας, τα χρησιμοποιούμενα υλικά μέσα, τον βαθμό συνεχούς εκτίμησης των συνθηκών από τον εργαζόμενο κλπ.
Πριν τον χαρακτηρισμό ενός επαγγέλματος θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ελέγχεται και να επιβάλλεται η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, καθώς και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και μεθόδων για την διαφύλαξη της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Η πρόληψη έχει μεγαλύτερη σημασία και αξία από την καταστολή.Μαζί με την συνεχή αναθεώρηση της λίστας των βαρέων, θα πρέπει να προωθηθεί η συνεχής δια βίου επαγγελματική κατάρτιση τόσο των εργοδοτών, όσο και των εργαζόμενων, σχετικά με τους κινδύνους της εργασίας και πως θα τους αποφύγουν.
Το αποτέλεσμα της ένταξης θα πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένο στις συνταξιοδοτικές παροχές, με νέες ωστόσο μεθόδους μέτρησης και υπολογισμού, καθώς οι υπάρχουσες κρίνονται ξεπερασμένες.
Τέλος, η συνεχής και αδιάλειπτη αναθεώρηση του πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών πρέπει και επιβάλλεται να αποτελεί αποτέλεσμα συνεχούς κοινωνικής διαβούλευσης και διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, των αρμόδιων φορέων και των επιστημονικών ενώσεων, που θα μπορούν να προσφέρουν την εμπειρία της εργοδοτικής και της εργασιακής πλευράς, την απαραίτητη τεχνογνωσία και την διευρυμένη επιστημονική γνώση για την ομαλότερη και επιτυχέστερη επίτευξη του σκοπού αυτού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου