Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Γιούνκερ: Δεν μιλάμε πια για κρίση της περιφέρειας

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/gioinker-den-milame-pia-gia-krisi-tis-perifereias

Για έλλειψη οράματος επικρίνει την Ευρώπη, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro, ενώ μιλώντας για την κρίση χρέους στις ΗΠΑ αναφέρει ότι "δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για περιφερειακές κρίσεις όπως παλιά".

"Σήμερα, είναι το ίδιο φαινόμενο, που κτυπάει παντού την ίδια στιγμή. Η κρίση του χρέους πάει μαζί με την τραπεζική κρίση, το δε υπόβαθρο της εμπιστοσύνης έχει κλονισθεί", αναφέρει.

Στην παρατήρηση του δημοσιογράφου για το εάν αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον καμία σίγουρη χρηματοοικονομική επένδυση, ο κ. Γιούνκερ απάντησε: "Δεν θέλω να ταράξω τις αγορές, θα έλεγα, όμως, ότι μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι η Ευρώπη ήταν μια σίγουρη τοποθέτηση".

Σχετικά με τη Σύνοδο των Βρυξελλών στις 21 Ιουλίου, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, προφανώς λόγω του "επείγοντος" της κατάστασης, "ξεπέρασαν τις κόκκινες γραμμές τους, προκειμένου να αυξηθεί το οπλοστάσιο για την υπεράσπιση του ευρώ".

Κάποιοι έσπασαν το ταμπού της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, άλλοι αψήφησαν την απαγόρευση της στάσης πληρωμών και άλλοι αποδέχθηκαν τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης. 

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα υποστήριξε ότι με την ελληνική κρίση είχε απειληθεί η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης. "Χρειαζόταν να εγείρουμε ένα αρκετά αποτρεπτικό φράγμα. Ας πούμε όμως ότι θα μπορούσαμε να είχαμε λάβει τις ίδιες αποφάσεις νωρίτερα, καθώς οι επιλογές ίσχυαν πολύ καιρό πριν", υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου