Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Κάμερες και στα περιπολικά

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/ellada/eidiseis/kameres_kai_sta_peripolika.1315439.html
Μέσα βιντεοσκόπησης σε περιπολικά και μοτοσικλέτες της ΕΛ.ΑΣ. θα εγκαταστήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλαγές στον τρόπο δράσης των αστυνομικών. Στο στόχαστρο οι διαδηλώσεις
Σκληρά μέτρα με στόχο την αποφυγή επεισοδίων και ενόψει του "θερμού" Φθινόπωρου που έρχεται, είναι αποφασισμένη να λάβει η κυβέρνηση, έστω και χωρίς διακομματική συναίνεση.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προχωρά στην εγκατάσταση μέσω βιντεοσκόπησης σε περιπολικά και μηχανές της Ελληνικής Αστυνομίας.



Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα φαινόμενα βίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι στόχος του μέτρου είναι αφενός να προστατευθεί η Ελληνική Αστυνομία από κακοπροαίρετες καταγγελίες και αφετέρου για την προστασία από φαινόμενα αστυνομικής βίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε για ακόμα μια φορά τη λειτουργία Γραφείου καταγγελίας περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας
"Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο του συνέρχεσθαι όχι με την έννοια του περιορισμού του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, αλλά με τρόπο ώστε η άσκηση του δικαιώματος αυτού να μην παραλύει κάθε φορά το κέντρο της Αθήνας" είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή θα επανεξεταστεί ο τρόπος ανάπτυξης των αστυνομικών δυνάμεων και ο τρόπος εμπλοκής
Επίσης, θα επανεξεταστεί το ζήτημα της χρήσης δακρυγόνων, νερού και πλαστικών σφαιριδίων.
Ο Χ. Παπουτσής πρόσθεσε ότι  αποκλείονται οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, αλλά διατηρούνται οι προσαγωγές υπόπτων με ενδείξεις ή και ομαδικές προσαγωγές για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών που προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι μολονότι θεωρεί απαραίτητη την περιφρούρηση των διαδηλώσεων από τους διοργανωτές, δεν συμφωνεί με την καθιέρωση αστικής ευθύνης για τους διοργανωτές.
Παπαϊωάννου: "Οι μικροομάδες δεν θα νεκρώνουν το κέντρο"
Την Επιτροπή Θεσμών ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
"Δεν έχουμε πρόθεση να παρεμποδίσουμε οποιαδήποτε διαμαρτυρία των πολιτών. Πρέπει, όμως, σύντομα να πάρουμε αποφάσεις για τα εκτεταμένα φαινόμενα βίας", είπε ο υπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει στα ιδιώνυμα.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι:
*Λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του ποινικού κώδικα"
*θα αξιοποιηθούν οι κάμερες για τον εντοπισμό εγκλημάτων, κυρίως εκεί που υπάρχουν αποδεικτικές δυσχέρειες. Ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον επίτιμο πρόεδρο του ΣτΕ Χρήστο Γεραρή.
*Θα καταργηθεί το χουντικό διάταγμα που δήθεν ρυθμίζει το ατομικό δικαίωμα των δημοσίων συγκεντρώσεων. Υπάρχει ώριμο σχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και που έχει δύο βασικούς άξονες: Ο πρώτος θα εξασφαλίζει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την άσκηση του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται και να αμφισβητεί την κυβέρνηση του. Ο δεύτερος όμως δεν θα επιτρέπει σε διάφορες μικροομάδες να νεκρώνουν το κέντρο της πόλης".
*Η πολιτική βία τροφοδοτείται από ορισμένες εκπομπές στα ΜΜΕ και άμεσα ξεκινά διάλογος με όλους τους συντελεστές των ΜΜΕ για το θέμα αυτό και τον επαναπροσδιορισμό του ΕΣΡ".
Διάλογος χωρίς διάλογο
Με την παρουσία των δύο υπουργών στην Επιτροπή, έπεσε η αυλαία στον διάλογο "εξπρές" των πολιτικών δυνάμεων (σ.σ. απείχε το ΚΚΕ) για το φαινόμενο των εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων.
Τα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών για το πρόβλημα της βίας θα παραδοθούν στον πρόεδρο της Βουλής και στα πολιτικά κόμματα, μαζί με τα βασικά συμπεράσματα των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου