Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2028696
Από μηδενική βάση ξεκινούν οι αλλαγές, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, αλλά και στη φορολογία κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015 θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως οι όποιες παρεμβάσεις συνοδεύονται υποχρεωτικά από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή έναρξη του διαλόγου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που στόχο έχει την αναμόρφωση και κωδικοποίηση της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, η οποία σε κάθε περίπτωση πάντως θα γίνει υπό το «άγρυπνο μάτι» των ελεγκτών της τρόικας, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η τεχνική βοήθεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. που έχουν την τεχνογνωσία και έχουν ήδη καταθέσει προτάσεις για τη φοροδιαφυγή και αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις και νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν κατά γράμμα αφού, όπως υπογράμμισε, δεν επιτρέπεται χαλάρωση καθώς «η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2011 είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε ανοιχτό να επανεξετάσει την εκ βάθρων ανατροπή της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη μείωση του ΦΠΑ τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αλλά και τους φόρους στα ακίνητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά όλες τις προτάσεις, δίνοντας όμως το στίγμα των προθέσεών του, ανέφερε ότι «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές που καθημερινά επισημαίνουν τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και το μέγεθος της γραφειοκρατίας.
Για το λόγο αυτό το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι αναπτυξιακό - δίκαιο και ρεαλιστικό, ενώ το «σύνθημα» που θα πρέπει να εμπεδωθεί από όλους κατά τον κ. Βενιζέλο είναι ότι «το νόμιμο συμφέρει».
Το πλαίσιο των αλλαγών
Με τις επικείμενες αλλαγές το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αρθούν οι όποιες αδικίες υπάρχουν σήμερα αφού «θα αποκατασταθεί το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» και παράλληλα θα αποκατασταθεί «η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας».
Οι αλλαγές πάντως θα είναι ριζικές και, μεταξύ των άλλων, όπως προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος θα αφορούν:
* μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αν και οι επιχειρήσεις κατά τον υπουργό επιθυμούν περισσότερο ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά διευκρίνισε ότι η φορολόγηση των φυσικών προσώπων προϋποθέτει πλέον ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και «πόθεν έσχες». Είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος τα 70 δισ. ευρώ φορο-απαλλάσσονται, με αποτέλεσμα να φορολογούνται μόνο τα 30 δισ. ευρώ, αποδίδοντας φόρους 9 δισ. ευρώ, και η μέση επιβάρυνση να είναι 30%.
Για το λόγο άλλωστε αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην από μηδενική επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών αφού, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «αν καταφέρουμε τα 100 δισ. ευρώ να τα κάνουμε 130 δισ. ευρώ και η μέση επιβάρυνση διαμορφωθεί στο 15%, τότε μιλάμε για έσοδα 19,5 δισ. ευρώ».
* δημιουργία ηλεκτρονικής Εφορίας στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
* αναστολή του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις,
* ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
* αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, αφού όπως ανέφερε ο υπουργός οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν σήμερα πολύ μικρή απόδοση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γ.Γ.Π.Σ. για Ε9 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο
* εξονυχιστικό έλεγχο των καταθέσεων και πιστωτικών καρτών του εξωτερικού, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων».
Εκκρεμείς υποθέσεις
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα λυθεί και το stock των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα αφήσουμε νέο stock υποθέσεων να δημιουργηθεί».
Αλλωστε όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει πολλές ευκαιρίες στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με πιο πρόσφατη την αναβίωση της ρύθμισης για την περαίωση. Φυσικά επανέλαβε ότι όσοι δεν ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους εξπρές.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ο κ. Βενιζέλος για μια ακόμη φορά κατέστησε σαφές ότι οι μικροοφειλέτες δεν πρέπει να ανησυχούν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «να μην περιμένει κανείς να δει τον εισαγγελέα ή το αυτόφωρο για χρέος 5.000 ή 10.000 ευρώ».
Ωστόσο, έκανε έκκληση και πάλι σε όλους όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ανταποκριθούν όλοι στις υποχρεώσεις τους.
Χρονοδιάγραμμα
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προτάσεις των φορέων που μετέχουν στο διάλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr , ούτως ώστε έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νόμο του κράτους.
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα τα μόνα κόμματα που μετείχαν ήταν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ο κ. Βενιζέλος για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης που θα δώσει μακρά πνοή στο νέο φορολογικό καθεστώς που θα θεσπιστεί, δημιουργώντας ασφάλεια σε φορολογούμενους και επενδυτές.
Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές θα έχουν εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2012, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν -εκτός απροόπτου- σε κέρδη και εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
ΣΕΒ: «Επαγγελματική» καταπολέμηση φοροδιαφυγής
Υπέρ της συστηματικότερης και πιο «επαγγελματικής» προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα επιλεγμένη με ιδιαίτερα κριτήρια, έχοντας κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων, τάχθηκε στη χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.
Τα συστήματα διασταυρώσεων πρέπει να καταστούν, τόνισε, διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα, και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων.
Η εμπειρία, όπως είπε, δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνεται μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου). Ακόμη, ο ΣΕΒ πρότεινε: Ενεργοποίηση του Elenxis αφού εκλογικευθεί η παραμετροποίησή του (αυτή τη στιγμή τα κριτήρια είναι πάνω από 200...) και εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της. «Πρέπει, ανέφερε, να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες υπονομεύσεις».
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εξάλλου, ζητήθηκε η υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης (είχε εκπονηθεί επί των ημερών Παπαθανασίου, αλλά, παρελήφθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με πάνω από 50 μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος), ενώ, προβλήθηκε και το αίτημα να καταργηθούν οι -σε μόνιμη πλέον βάση- Έκτακτες Εισφορές, που στην πράξη αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.
Δεν έχει νόημα να συζητείται μείωση συντελεστών φορολόγησης των κερδών και να διατηρούνται οι Έκτακτες Εισφορές. Όσον αφορά την αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί, κατά το ΣΕΒ, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι υπάρχει τεχνητή αδυναμία συμψηφισμού ή μεγάλη καθυστέρηση επειδή χρειάζεται υπογραφή υπουργού, ώστε η επιστροφή να είναι βέβαιη και εκκαθαρισμένη. Τέλος, ο κ. Κυριαζής αξίωσε εκλογίκευση των πολύ υψηλών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΕΦΚ επιβαρύνουν την παραγωγική διαδικασία και όχι τα κέρδη της βιομηχανίας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι ζημιογόνος -ταυτόχρονα, υπάρχει επίπτωση στην εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων.
ΕΣΕΕ: Μείωση του ΦΠΑ
Το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα πρέπει να καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων και κυρίως τις δυνατότητες αποπληρωμής του τεράστιου εσωτερικού χρέους της ελληνικής αγοράς. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, στην πρώτη συνάντηση κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων επί του προκειμένου.
Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ, όπως τις ανέπτυξε ο κ.Κορκίδης, εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης -ανάλυση της ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης έχει σταλεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στο οικονομικό επιτελείο πρόσφατα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο για να μπορέσει, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας να δώσει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανέργους θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 75 δισ.
«Πού θα βρεθούν όμως, αναρωτήθηκε, αυτά τα χρήματα όταν όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν φόρους που φτάνουν ακόμα και το 53%;. H πρότασή μας είναι η επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον ΟΑΕΔ από τα 800.000 επιδόματα ανεργίας». Τέλος, ο κ.Κορκίδης, υπογράμμισε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξαλείψουν από την ελληνική κοινωνία τα κοινά χαρακτηριστικά των δέκα χειρότερων οικονομιών του πλανήτη σήμερα που είναι η κακοδιαχείριση του δημοσίου πλούτου, η διαφθορά, η φορολογική εξαθλίωση, οι λανθασμένες επιλογές και οι αποφάσεις πανικού των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι οικονομίες των χωρών αυτών να βυθίζονται στην ύφεση και οι κοινωνίες να υποφέρουν.
ΒΕΑ: Θα εξαφανιστούν οι μικρές επιχειρήσεις
Την έντονη αντίδρασή του στην επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, εξέφρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εν όψει της έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών, με επιστολές στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Σύμφωνα με το ΒΕΑ η επιβολή πρόσθετων φόρων, όπως η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, θα οδηγήσουν στον αφανισμό την μικρών επιχειρήσεων και θα βυθίσουν σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.
Η προσπάθεια όλων, τονίζεται στις επιστολές, θα πρέπει να στραφεί στη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.
Κατά άμεση προτεραιότητα το ΒΕΑ από το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα αναμένει:
- Σταθερό φορολογικό πλαίσιο προς διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους είναι σίγουρο ότι θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα στους δημοσιονομικούς στόχους.
- Όχι περαιτέρω επιβάρυνση της μικρής Βιοτεχνίας με την επιβολή επιπλέον έκτακτων εισφορών, φόρου επιτηδεύματος, εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης και ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, καθώς και μέτρων όπως η μη έκπτωση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
- Δημιουργία ιδιαίτερου συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερου του ανώτατου συντελεστή κατά μια ή δυο μονάδες, για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται ή παρέχονται από μικρές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να πιστοποιείται από τα Επιμελητήρια (π.χ. παραδοσιακοί κλάδοι, φθίνουσες δραστηριότητες).
- Επαναπατριζόμενα Κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν να μην φορολογούνται.
Ακόμη, το ΒΕΑ προτείνει:
- Να αποσυνδεθεί η μεταχρονολογημένη εξόφληση των προϊόντων των επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει, ή να γίνεται υποχρεωτική αποπληρωμή του ΦΠΑ τιμολογίου εντός μηνός.
- Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με την άμεση ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕΠ όπως τα Jeremiε και Jessica και του αναπτυξιακού νόμου, η προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων σε τομείς των υποδομών, τουρισμού, πράσινης οικονομίας και των ενεργειακών έργων, καθώς και άμεσα αποτελέσματα στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, ζητεί άμεση ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην παροχή πιστώσεων στην οικονομία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - jkan@naftemporiki.gr
Γενικό στιγμιότυπο από την έναρξη του διαλόγου. |
Από μηδενική βάση ξεκινούν οι αλλαγές, τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία, αλλά και στη φορολογία κεφαλαίου, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2015 θα παραμείνουν αμετάβλητοι.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι όπως οι όποιες παρεμβάσεις συνοδεύονται υποχρεωτικά από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Ευ. Βενιζέλος: Διάλογος για όλα τα θέματα χωρίς προκαταλήψεις |
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις και νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν κατά γράμμα αφού, όπως υπογράμμισε, δεν επιτρέπεται χαλάρωση καθώς «η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2011 είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοσιονομική εξυγίανση».
Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο εμφανίστηκε ανοιχτό να επανεξετάσει την εκ βάθρων ανατροπή της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας, από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τη μείωση του ΦΠΑ τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, αλλά και τους φόρους στα ακίνητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζητά όλες τις προτάσεις, δίνοντας όμως το στίγμα των προθέσεών του, ανέφερε ότι «αν πάμε σε δυο συντελεστές ΦΠΑ 10% και 20% αυτό θα σημάνει απώλεια εσόδων 1,8 δισ. ευρώ. Επομένως κάθε πρόταση πρέπει να συνοδεύεται από εγγύηση ισοδύναμου αποτελέσματος καθώς δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε στο ελάχιστο τους στόχους στους οποίους έχουμε δεσμευτεί».
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές που καθημερινά επισημαίνουν τις αγκυλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και το μέγεθος της γραφειοκρατίας.
Για το λόγο αυτό το νέο φορολογικό σύστημα θα πρέπει να είναι αναπτυξιακό - δίκαιο και ρεαλιστικό, ενώ το «σύνθημα» που θα πρέπει να εμπεδωθεί από όλους κατά τον κ. Βενιζέλο είναι ότι «το νόμιμο συμφέρει».
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση συζητεί όλες τις προτάσεις. |
Με τις επικείμενες αλλαγές το οικονομικό επιτελείο δεσμεύτηκε ότι θα αρθούν οι όποιες αδικίες υπάρχουν σήμερα αφού «θα αποκατασταθεί το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» και παράλληλα θα αποκατασταθεί «η δημοσιονομική κυριαρχία της χώρας».
Οι αλλαγές πάντως θα είναι ριζικές και, μεταξύ των άλλων, όπως προανήγγειλε ο κ. Βενιζέλος θα αφορούν:
* μειώσεις συντελεστών φόρου για φυσικά και νομικά πρόσωπα, αν και οι επιχειρήσεις κατά τον υπουργό επιθυμούν περισσότερο ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά διευκρίνισε ότι η φορολόγηση των φυσικών προσώπων προϋποθέτει πλέον ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και «πόθεν έσχες». Είναι αξιοσημείωτο σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ. ότι σήμερα από τα 100 δισ. ευρώ δηλωθέντος εισοδήματος τα 70 δισ. ευρώ φορο-απαλλάσσονται, με αποτέλεσμα να φορολογούνται μόνο τα 30 δισ. ευρώ, αποδίδοντας φόρους 9 δισ. ευρώ, και η μέση επιβάρυνση να είναι 30%.
Για το λόγο άλλωστε αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην από μηδενική επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών αφού, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «αν καταφέρουμε τα 100 δισ. ευρώ να τα κάνουμε 130 δισ. ευρώ και η μέση επιβάρυνση διαμορφωθεί στο 15%, τότε μιλάμε για έσοδα 19,5 δισ. ευρώ».
* δημιουργία ηλεκτρονικής Εφορίας στους κόλπους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων
* αναστολή του «πόθεν έσχες» για παραγωγικές επενδύσεις,
* ενιαίο μηχανισμό είσπραξης φόρων, τελών και εισφορών με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
* αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων, αφού όπως ανέφερε ο υπουργός οι φόροι επί του κεφαλαίου έχουν σήμερα πολύ μικρή απόδοση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Γ.Γ.Π.Σ. για Ε9 2009, η ακίνητη περιουσία των ιδιωτών σε όρους αντικειμενικών αξιών είναι 400 δισ. ευρώ, ή 170% του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποφέρουν σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο
* εξονυχιστικό έλεγχο των καταθέσεων και πιστωτικών καρτών του εξωτερικού, αλλά και των εμβασμάτων πάνω από 100.000 ευρώ «με σεβασμό στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων».
Εκκρεμείς υποθέσεις
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα λυθεί και το stock των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα αφήσουμε νέο stock υποθέσεων να δημιουργηθεί».
Αλλωστε όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει πολλές ευκαιρίες στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με πιο πρόσφατη την αναβίωση της ρύθμισης για την περαίωση. Φυσικά επανέλαβε ότι όσοι δεν ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους εξπρές.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Ο κ. Βενιζέλος για μια ακόμη φορά κατέστησε σαφές ότι οι μικροοφειλέτες δεν πρέπει να ανησυχούν, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «να μην περιμένει κανείς να δει τον εισαγγελέα ή το αυτόφωρο για χρέος 5.000 ή 10.000 ευρώ».
Ωστόσο, έκανε έκκληση και πάλι σε όλους όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο να μπουν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να ανταποκριθούν όλοι στις υποχρεώσεις τους.
Χρονοδιάγραμμα
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 22 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν συγκεντρωθεί όλες οι προτάσεις των φορέων που μετέχουν στο διάλογο στην ηλεκτρονική διεύθυνση forologikosdialogos@minfin.gr , ούτως ώστε έως τις 15 Σεπτεμβρίου να έχει καταρτιστεί το προσχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση του διαλόγου.
Το σχετικό σχέδιο νόμου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ώστε να αποτελέσει σε σύντομο χρονικό διάστημα νόμο του κράτους.
Στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα τα μόνα κόμματα που μετείχαν ήταν ο ΛΑΟΣ και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ ο κ. Βενιζέλος για μία ακόμη φορά τόνισε την ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης που θα δώσει μακρά πνοή στο νέο φορολογικό καθεστώς που θα θεσπιστεί, δημιουργώντας ασφάλεια σε φορολογούμενους και επενδυτές.
Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές θα έχουν εφαρμογή από το οικονομικό έτος 2012, γεγονός που σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν -εκτός απροόπτου- σε κέρδη και εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης (αριστερά), ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης στο κέντρο και ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. |
Υπέρ της συστηματικότερης και πιο «επαγγελματικής» προσπάθειας καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που θα καθοδηγηθεί από τεχνοκρατική ομάδα επιλεγμένη με ιδιαίτερα κριτήρια, έχοντας κυρίαρχο πυλώνα την πληροφορική και τα συστήματα ελεγκτικών διασταυρώσεων, τάχθηκε στη χθεσινή συνάντηση κυβέρνησης-κοινωνικών εταίρων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής.
Τα συστήματα διασταυρώσεων πρέπει να καταστούν, τόνισε, διαρκής διαδικασία στο πλήρες φάσμα των φορολογουμένων, και όχι να είναι ad hoc καμπάνιες. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε μείωση των προστίμων που έχουν φτάσει σε εξοντωτικά επίπεδα, και ανάκληση των πρόσφατων ποινικών διατάξεων.
Η εμπειρία, όπως είπε, δείχνει ότι αυτή η προσέγγιση των εξοντωτικών ποινών δίνει κίνητρα στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αντίθετα η παραβατικότητα μειώνεται μόνον όταν αυξάνει αισθητά η πεποίθηση ότι ο παραβάτης μπορεί εύκολα να εντοπιστεί από τις αρχές (ανεξάρτητα από το ύψος του προστίμου). Ακόμη, ο ΣΕΒ πρότεινε: Ενεργοποίηση του Elenxis αφού εκλογικευθεί η παραμετροποίησή του (αυτή τη στιγμή τα κριτήρια είναι πάνω από 200...) και εφαρμογή του φορολογικού πιστοποιητικού που θα δίδεται από τους νόμιμους ελεγκτές. Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, η έκδοση της υπουργικής απόφασης υπονομεύτηκε από τους πολέμιους του μέτρου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 14 μήνες από τη νομοθέτησή της. «Πρέπει, ανέφερε, να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες υπονομεύσεις».
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, εξάλλου, ζητήθηκε η υιοθέτηση των προτάσεων της σχετικής μελέτης (είχε εκπονηθεί επί των ημερών Παπαθανασίου, αλλά, παρελήφθη από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με πάνω από 50 μέτρα για αντιμετώπιση του θέματος), ενώ, προβλήθηκε και το αίτημα να καταργηθούν οι -σε μόνιμη πλέον βάση- Έκτακτες Εισφορές, που στην πράξη αυξάνουν τους συντελεστές φορολόγησης.
Δεν έχει νόημα να συζητείται μείωση συντελεστών φορολόγησης των κερδών και να διατηρούνται οι Έκτακτες Εισφορές. Όσον αφορά την αυτοματοποίηση στην επιστροφή ΦΠΑ ή άλλων φόρων που έχουν προκαταβληθεί, κατά το ΣΕΒ, δεν μπορεί να λειτουργήσει, διότι υπάρχει τεχνητή αδυναμία συμψηφισμού ή μεγάλη καθυστέρηση επειδή χρειάζεται υπογραφή υπουργού, ώστε η επιστροφή να είναι βέβαιη και εκκαθαρισμένη. Τέλος, ο κ. Κυριαζής αξίωσε εκλογίκευση των πολύ υψηλών Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην ενέργεια που καταναλώνει η βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι οι ΕΦΚ επιβαρύνουν την παραγωγική διαδικασία και όχι τα κέρδη της βιομηχανίας, μεγάλο μέρος της οποίας είναι ζημιογόνος -ταυτόχρονα, υπάρχει επίπτωση στην εξαγωγική προσπάθεια των επιχειρήσεων.
ΕΣΕΕ: Μείωση του ΦΠΑ
Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι οι διατάξεις και οι νόμοι που έχουν ήδη ψηφιστεί θα εφαρμοστούν κατά γράμμα. |
Οι πάγιες θέσεις και προτάσεις της ΕΣΕΕ, όπως τις ανέπτυξε ο κ.Κορκίδης, εστιάζονται κυρίως στην ανάγκη μείωσης της φορολογίας όλων των επιχειρήσεων στο 15%, αλλά και του ΦΠΑ με την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή στο 19% και την ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9% για τα είδη πρώτης ανάγκης και όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης -ανάλυση της ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης έχει σταλεί από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ στο οικονομικό επιτελείο πρόσφατα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η μόνη ελπίδα σωτηρίας που μπορεί να διαφανεί στο ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στη δυνατότητα διατήρησης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ωστόσο για να μπορέσει, όπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας να δώσει δουλειά σε ένα εκατομμύριο ανέργους θα πρέπει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 75 δισ.
«Πού θα βρεθούν όμως, αναρωτήθηκε, αυτά τα χρήματα όταν όλα τα έσοδα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται για να πληρώσουν φόρους που φτάνουν ακόμα και το 53%;. H πρότασή μας είναι η επαναφορά του αφορολογήτου αποθεματικού σε όλες τις επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες και παραγωγικές θέσεις εργασίας, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τον ΟΑΕΔ από τα 800.000 επιδόματα ανεργίας». Τέλος, ο κ.Κορκίδης, υπογράμμισε ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εξαλείψουν από την ελληνική κοινωνία τα κοινά χαρακτηριστικά των δέκα χειρότερων οικονομιών του πλανήτη σήμερα που είναι η κακοδιαχείριση του δημοσίου πλούτου, η διαφθορά, η φορολογική εξαθλίωση, οι λανθασμένες επιλογές και οι αποφάσεις πανικού των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι οικονομίες των χωρών αυτών να βυθίζονται στην ύφεση και οι κοινωνίες να υποφέρουν.
ΒΕΑ: Θα εξαφανιστούν οι μικρές επιχειρήσεις
Την έντονη αντίδρασή του στην επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν και ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου, εξέφρασε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας εν όψει της έναρξης του διαλόγου στο πλαίσιο των φορολογικών αλλαγών, με επιστολές στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου. Σύμφωνα με το ΒΕΑ η επιβολή πρόσθετων φόρων, όπως η έκτακτη εισφορά, το τέλος επιτηδεύματος, η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης, θα οδηγήσουν στον αφανισμό την μικρών επιχειρήσεων και θα βυθίσουν σε μεγαλύτερη ύφεση την ελληνική οικονομία.
Η προσπάθεια όλων, τονίζεται στις επιστολές, θα πρέπει να στραφεί στη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών που θα οδηγήσουν στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε.
Κατά άμεση προτεραιότητα το ΒΕΑ από το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα αναμένει:
- Σταθερό φορολογικό πλαίσιο προς διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων η οποία σε συνδυασμό με τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους είναι σίγουρο ότι θα απέφερε καλύτερα αποτελέσματα στους δημοσιονομικούς στόχους.
- Όχι περαιτέρω επιβάρυνση της μικρής Βιοτεχνίας με την επιβολή επιπλέον έκτακτων εισφορών, φόρου επιτηδεύματος, εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης- κίνησης και ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, καθώς και μέτρων όπως η μη έκπτωση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.
- Δημιουργία ιδιαίτερου συντελεστή ΦΠΑ χαμηλότερου του ανώτατου συντελεστή κατά μια ή δυο μονάδες, για αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται ή παρέχονται από μικρές επιχειρήσεις, η δραστηριότητα και το μέγεθος των οποίων μπορεί να πιστοποιείται από τα Επιμελητήρια (π.χ. παραδοσιακοί κλάδοι, φθίνουσες δραστηριότητες).
- Επαναπατριζόμενα Κεφάλαια τα οποία θα επενδυθούν να μην φορολογούνται.
Ακόμη, το ΒΕΑ προτείνει:
- Να αποσυνδεθεί η μεταχρονολογημένη εξόφληση των προϊόντων των επιχειρήσεων από την καταβολή ΦΠΑ, έτσι ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει, ή να γίνεται υποχρεωτική αποπληρωμή του ΦΠΑ τιμολογίου εντός μηνός.
- Να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη με την άμεση ενεργοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του ΕΤΕΑΝ, των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΤΕΠ όπως τα Jeremiε και Jessica και του αναπτυξιακού νόμου, η προώθηση ώριμων αναπτυξιακών έργων σε τομείς των υποδομών, τουρισμού, πράσινης οικονομίας και των ενεργειακών έργων, καθώς και άμεσα αποτελέσματα στην προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου.
Τέλος, ζητεί άμεση ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην παροχή πιστώσεων στην οικονομία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - jkan@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου