Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Επικυρώθηκε από τον Ομπάμα ο νόμος για το χρέος

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63271390

  Το νόμο με τον οποίο θα περιοριστούν οι δημοσιονομικές δαπανές και θα αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού χρέους, επικύρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Νωρίτερα, με 74 ψήφους υπέρ και 26 κατά είχε εγκρίνει η αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο, ώστε να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών στο αμερικανικό χρέος.

Απομένει να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα...
Απομένει να υπογράψει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα...
Στο μεταξύ έχει ήδη προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου με 269 ψήφους υπέρ και 161 κατά, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Σημειώνεται ότι ο συμβιβασμός μεταξύ των δύο κομμάτων αποτελεί προσωρινή λύση για τους αναλυτές, που κρίνουν ότι δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα, που οδηγούν σε τόσο υψηλά επίπεδα δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο
Η συμφωνία θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ομπάμα να αυξήσει το όριο κρατικού χρέους τουλάχιστον κατά 2,1 τρισ. δολάρια. Παράλληλα, προβλέπει τη μείωση των κρατικών δαπανών κατά 2,4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι περικοπές είναι σχετικά ήπιες, ώστε να προστατευθεί η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Οι δαπάνες για το δημοσιονομικό έτος που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου θα είναι μειωμένες μόλις κατά έξι δισ. δολάρια, παραμένοντας πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.
Παράλληλα, η συμφωνία περιλαμβάνει τη σύσταση 12μελούς επιτροπής -που θα αποτελείται από ισάριθμα μέλη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών- και θα αναλάβει την ανεύρεση τρόπων για την εξοικονόμηση 1,5 τρισ. δολαρίων επιπλέον. Οι Ρεπουμπλικανοί επέμεναν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δαπανών προτού δώσουν την έγκρισή τους για αύξηση του ορίου ομοσπονδιακού δανεισμού, μετατρέποντας μια συνηθισμένη διαδικασία σε ένα επικίνδυνο πολιτικό παιχνίδι, που θα μπορούσε να στερήσει στις ΗΠΑ την αξιολόγηση ΑΑΑ, βυθίζοντας την αμερικανική οικονομία σε νέα φάση ύφεσης, με ευρύτερες συνέπειες και για τις υπόλοιπες οικονομίες ανά τον κόσμο.
Παρόλο που η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων απομακρύνει τον κίνδυνο στάσης πληρωμών, δεν είναι σίγουρο εάν το σχέδιο είναι αρκετό για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθησυχάζοντας τους προβληματισμούς του οίκου Standard & Poor's, που έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για υποβάθμιση της πιστοληπτικής κατάταξης των ΗΠΑ.
Επικυρώθηκε από τον Ομπάμα ο νόμος για το χρέος
Γκάιτνερ: Η διένεξη έπληξε την εμπιστοσύνη των επενδυτών
"Το θέαμα" των Αμερικανών εκλεγμένων να διαβουλεύονται επί ολόκληρες εβδομάδες στο Κογκρέσο για να βρουν μια συμφωνία για το όριο του κρατικού χρέους υπονόμευσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία, εκτίμησε σήμερα στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
"Νομίζω ότι το θέαμα που παρακολουθήσαμε στην Ουάσινγκτον με έναν σημαντικό αριθμό κοινοβουλευτικών των ΗΠΑ να αφήνουν να αιωρείται η απειλή της στάσης πληρωμών του δημοσίου πραγματικά κατάφερε μεγάλη ζημιά στην εμπιστοσύνη" που τρέφουν οι επενδυτές στην αμερικανική οικονομία, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας στο δίκτυο ABC.
"Καλό, λοιπόν, το αποτέλεσμα, όμως ό,τι έγινε για να φθάσουμε εδώ υπήρξε θλιβερό", σχολίασε ο κ. Γκάιτνερ, διαβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική οικονομία είναι "ρωμαλέα" και με "μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική". Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα διατηρήσουν τη βαθμολογία AAA για την αμερικανική πιστοληπτική ικανότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου