Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προς «κλείδωμα» της εκ περιτροπής προεδρίας

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/politics/406615


Ολοκληρώθηκε γύρω στις 15:20 η τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για την εντατικοποιημένη φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
Όπως προκύπτει, ούτε και σήμερα υπήρξαν γενναίες υπερβάσεις ή καθοριστικές αποφάσεις στο πολιτικό σκηνικό, από τη δική μας πλευρά τουλάχιστον.  Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως «κλειδώνει»  το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας.
Η τρίτη ολοήμερη συνάντηση διήρκησε πεντέμισι περίπου ώρες και για πρώτη φορά διεξήχθη στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι, έγινε μια μακρά συζήτηση που αφορούσε το κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών.



Ο κ. Ντάουνερ επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών πως όσα λιγότερα λέγονται δημοσίως για το τί συμβαίνει στις συνομιλίες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχουν κάποιο βαθμό επιτυχίας. «Οπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διεξάγονται με τρόπο που να μεγιστοποιεί τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Ντάουνερ.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέλεξε να τηρήσει σιγήν  ιχθύος , γι' αυτό και επιστρέφοντας στο προεδρικό όταν κλήθηκε, αν επιθυμεί, να αναφέρει οτιδήποτε για τη σημερινή συνάντηση, απάντησε λακωνικά όχι.
 «Έκλεισε» η εκ περιτροπής προεδρία
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες φαίνεται ότι ο Έρογλου αποδέχεται την πρόταση της πλευράς μας για εκ περιτροπής προεδρία.  Φέρεται επίσης να υποχωρεί στο θέμα της κεντρικής εξουσίας με αναλογία, τέσσερα χρόνια Ελληνοκύπριος πρόεδρος και ένα χρόνο Τουρκοκύπριος πρόεδρος.
Δέχεται επίσης ένα λιγότερο υπουργό, να έχει τέσσερις υπουργούς η τουρκοκυπριακή πλευρά και 8 η ελληνοκυπριακή, με την προυπόθεση πάντα, να διατηρηθεί το δικαίωμα του βέτο.
Βρισκόμαστε, όπως όλα δείχνουν δηλαδή, μια ανάσα από την οριστικοποίηση του κεφαλαίου της εκ περιτροπής προεδρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες,  υπάρχουν διαφορές στο θέμα της σταθμισμένης ψήφου, κάτι που θα κρίνει την οριστικοποίηση του θέματος.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρεται να επιβεβαίωσε σε πολιτικούς κύκλους ότι θεωρείται κλειδωμένο, το θέμα της εκ περιτροπής Προεδρίας.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την ερχόμενη παρασκευή, στο ίδιο πλαίσιο.
Προς ανατροπή του πολιτικού σκηνικού
Μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, πυροδοτεί περισσότερο το εσωτερικό μέτωπο ενόψει και του επικείμενου ανασχηματισμού
Ουσιαστικά ανατρέπει οριστικά τη μελλοντική συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση, αν η ηγεσία του ΔΗΚΟ παραμείνει σταθερή στη διακήρυξη ότι δεν κάνει την παραμικρή έκπτωση στην πρόταση των πέντε σημείων που επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια για συνέχιση της συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΗΚΟ εμμένει στη θέση για απόσυρση της πρότασης για την εκ περιτροπής προεδρία. 
Το θέμα πάντως,  θα ξεκαθαρίσει στη συνάντηση Χριστόφια – Καρογιάν, η οποία προγραμματίζεται για αύριο στις έντεκα το πρωί. Αυτό ανεβάζει κι άλλο τον πήχη της δυσφορίας στελεχών του ΔΗΚΟ, που χαρακτηρίζουν την παράταση της διαβούλευσης καταστροφική και σημειώνουν ότι διαιωνίζει τα προβλήματα του τόπου, αυξάνει τη δυσπιστία της κοινής γνώμης και δίνει εικόνα συναλλαγής.
Με ή χωρίς το ΔΗΚΟ ο πρόεδρος θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την Πέμπτη στον αναμενόμενο ανασχηματισμό, με την ελπίδα όπως αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου