Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Μυστικές επαφές Μαδρίτης-Δαμασκού

Από το ιστολόγιο http://www.newsbeast.gr/world/arthro/214915/mustikes-epafes-madritis-damaskou/

Ήθελαν να πείσουν τον Άσαντ να αποχωρήσει

Να αποδεχθεί σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη Συρία επιχείρησε να πείσει τον Μπασάρ Άλ Άσαντ ο απεσταλμένος της Μαδρίτης στη Δαμασκό, όπως αποκαλύπτει σήμερα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση Θαπατέρο ήταν, μάλιστα, έτοιμη να προσφέρει άσυλο στην Ισπανία στον Άσαντ και την οικογένειά του.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε στείλει τον Ιούλιο έναν από τους στενότερους βοηθού τους στη Δαμασκό «για να προτείνει ένα σχέδιο μετάβασης για την ειρηνική επίλυση της επανάστασης», έγραψε η εφημερίδα.

Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με τέτοια μυστικότητα, ώστε ο απεσταλμένος του Ισπανού πρωθυπουργού ταξίδεψε μόνος του χρησιμοποιώντας το πολιτικό του διαβατήριό του αντί του διπλωματικού. Δεν εμφανίστηκε ποτέ σε δημόσιο κτίριο της Δαμασκού, αλλά συνάντησε τους Σύρους αξιωματούχους στα σπίτια τους.

Όπως γράφει η El Pais, «διαδοχικές ισπανικές κυβερνήσεις έχουν διατηρήσει...μια ειδική σχέση με τη Συρία που είναι ευεργετική και για τις δύο χώρες. Ο Θαπατέρο δεν αποτελεί εξαίρεση» και έχει διατηρήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Assad από την αρχή της εξέγερσης.

Η πρόταση των τριών σημείων προς το καθεστώς της Συρίας περιελάμβανε τον άμεσο τερματισμό της καταστολής των διαδηλώσεων, την διεξαγωγή εθνικού διαλόγου στη Μαδρίτη όλων των εμπλεκομένων πλευρών στη συριακή διαμάχη, που θα κατέληγε σε χρονοδιάγραμμα για την μετάβαση, και τον σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης με μέλη της αντιπολίτευσης. Η πρόταση, ωστόσο, απορρίφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου