Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η Άγκυρα προειδοποιεί με επιδείνωση των σχέσεων τη Δαμασκό

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατήγγειλε τη συνέχιση της καταστολής στη Συρία, καλώντας τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-'Ασαντ να "θέσει τέρμα αμέσως στις επιχειρήσεις" του στρατού εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

"Αυτή είναι η τελευταία μας λέξη προς τις συριακές αρχές. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Διαφορετικά δεν θα έχουμε πλέον τίποτε να συζητήσουμε" με το συριακό καθεστώς, υπογράμμισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου επιτρέποντας να φανεί μια προειδοποίηση για επιδείνωση των διμερών σχέσεων που άλλοτε χαρακτηρίζονταν εξαιρετικές από τις δύο χώρες που μοιράζονται μακρά σύνορα.

"Υπήρξαν ορισμένα θετικά βήματα", πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, εκ μέρους της Δαμασκού κατά τις πρώτες ημέρες μετά την επίσκεψή του στη συριακή πρωτεύουσα στις 9 Αυγούστου αλλά μετά, "αντί να σταματήσουν οι επιχειρήσεις, αυτές κλιμακώθηκαν", τόνισε.

Ο Νταβούτογλου καταδίκασε επίσης τις συριακές επιχειρήσεις στη Λαττάκεια.

"Καλούμε για άλλη μια φορά τη συριακή κυβέρνηση να θέσει τέρμα αμέσως στις επιχειρήσεις όπου χύνεται αίμα. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθούν", τόνισε ο Νταβούτογλου.

Η Άγκυρα, της οποίας οι σχέσεις με τη Συρία ήταν στενές τα τελευταία χρόνια, επέκρινε έντονα την ολοένα αυξανόμενη χρήση βίας και την καταστολή από το καθεστώς της Δαμασκού από τα μέσα Μαρτίου, χωρίς ωστόσο να έχει ζητήσει έως σήμερα την παραίτηση του προέδρου αλ-Ασαντ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου