Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ρεν: «Οι αγορές είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού»

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Eκκληση κάνει ο ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους, να εφαρμόσουν το ταχύτερο τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου.
Ο Ολι Ρεν  αναφέρει μάλιστα πως εγκρίνει τη διεύρυνση αρμοδιοτήτων του μηχανισμού στήριξης.


«Το αργότερο το Σεπτέμβριο θα πρέπει οι χώρες της ευρωζώνης να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου» είπε χαρακτηριστκά σε συνέντευξη του στην Γερμανική εφημερίδα Bild..
«Οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις. Δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εργάζονται νυχθημερόν για την εφαρμογή των αποφάσεων».
Ο κ. Ρέν εκτιμά πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι θέμα εβδομάδων και όχι μηνών.
Πανικός χωρίς λόγο στις αγορές
Ο Φινλανδός πολιτικός άσκησε κριτική στην συμπεριφορά των χρηματαγορών λέγοντας ότι οι αγορές είναι νευρικές επειδή τα θέλουν όλα αμέσως:
«Για την υπερβολή των αγορών δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης είναι καλά και δεν δικαιολογούν τέτοιες διακυμάνσεις. Οι αγορές όμως είναι επιρρεπείς σε συμπεριφορά αγέλης και πανικού». Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη θα πρέπει να δράσουμε σε όλα τα επίπεδα, είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο κ. Ρεν επανέλαβε πως  οι χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο πρέπει να επιβάλλουν σκληρή λιτότητα.
Επιπλέον, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη για τη σταθεροποίηση.
Τέλος, αναφερόμενος στην Γερμανία είπε πως η χώρα ωφελήθηκε πολύ από το ευρώ.
«Οικονομική επιτυχία και ευθύνη δεν μπορούν να διαχωριστούν. Και τα δύο έχουν το σεβασμό μου». Η Γερμανία έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά της και το επιτόκιο στα ομόλογά της είναι χαμηλό.
Ο Όλι Ρεν και κατέληξε λέγοντας: «Η απάντηση στην κρίση πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα διότι καμία χώρα δεν πρέπει να επωμίζεται μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου