Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Iστορική Θεία Λειτουργία στη Σουμελά του Πόντου

soumela
Aπό το ΡΟΜΦΑΙΑ

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, άρχισε στις 10:15 η Θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά, σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, στο όρος Μελά.
Μαζί του συλλειτουργούν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβας.
Παρίστανται οι Μητροπολίτες Δράμας, κ. Παύλος, Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος και Ιαροσλάβλ και Ροστόφ, κ. Παντελεήμων.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, προσερχόμενος στη Μονή, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επευφημίες από χιλιάδες πιστούς που βρίσκονται εκτός της Μονής και τους περίπου εξακόσιους πενήντα πιστούς στον περίβολό της.
Η Πατριαρχική Θεία λειτουργία, η οποία γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με άδεια του τουρκικού κράτους, πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο της Ιστορικής μονής, που έπαψε να λειτουργεί πριν από 89 χρόνια.
Τη Θεία Λειτουργία καλύπτουν αρκετά τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών και το κρατικό.
Πολυπληθής αλλά διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας, σε όλο το δρόμο από την Τραπεζούντα έως και την Ιερά Μονή.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Τραπεζούντα Φεστιβάλ Ποντιακής Λύρας, με τη συμβολική ονομασία «Η Λύρα ενώνει τους λαούς».
Στο φεστιβάλ, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας, βουλευτή της Ρωσικής Ντούμα, Ιβάν Σαββίδης, συμμετείχαν λυράρηδες και χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Γεωργία και τη Ρωσία.
Το "παρών" στο φεστιβάλ, που διήρκησε μέχρι τα μεσάνυχτα, έδωσαν ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας.
Ο ρόλος της Ρωσικής Εκκλησίας
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβολή της Ρωσικής Εκκλησίας υπήρξε καταλυτική, για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Πόντο, χάρη στη συνεργασία της με τις Τουρκικές Αρχές.
Αλλά και προς εφαρμογή των συμφωνιών, που συνάφθηκαν από τις δύο Εκκλησίες Οικουμενικό Πατριαρχείο και Πατριαρχείο Μόσχας, για την ανάπτυξη των προσκυνηματικών περιηγήσεως στα ιερά του Βυζαντίου στα πλαίσια της επισήμου επισκέψεως του Πατριάρχη Κυρίλλου στην Πόλη το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου