Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

«Ευρωμαγειρέματα» πριν το τετ α τετ Μέρκελ-Σαρκοζί

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=301734
    Σε καταιγισμό δηλώσεων έχουν επιδοθεί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μια μέρα πριν την συνάντηση κορυφής Μέρκελ - Σαρκοζί. Από την μια μεριά οι φωνές που ζητούν όλο και πιο πιεστικά ευρωομόλογο αλλά και άμεση επικύρωση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και από την άλλη... οι Γερμανοί που προσπαθούν να αποφύγουν μια τέτοια λύση και τάσσονται υπέρ αλλαγών που θα γίνουν «βήμα-βήμα».
(Πηγή: ΕΡΑ/ΑΠΕ) 
(Πηγή: ΕΡΑ/ΑΠΕ) 



Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν, επεσήμανε σήμερα, πως Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία δεν θα χρειαστεί να μπουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Με συνέντευξη του στην "Bild" τόνισε πως "δεν περιμένουμε ότι αυτές οι χώρες θα χρειαστούν βοήθεια από τον μηχανισμό σταθερότητας". Πρόσθεσε πως "παίρνουν τα σωστά μέτρα για να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους. Αυτός είναι ο τρόπος να επιστρέψει η αισιοδοξία στις αγορές". Επανέλαβε τέλος, ότι το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου να επικυρωθούν από τα κοινοβούλια των κρατών της Ε.Ε..
Υπέρ του ευρωομολόγου τάσσεται και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν , που με σημερινό άρθρο του στους Financial Times, ζηταεί από την ευρωζώνη να προχωρήσει στη δημοσιονομική ολοκλήρωση για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία. "Η Ευρωζώνη θα πρέπει εφεξής να αποδείξει τη δέσμευσή της για μια μεγαλύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση και για μηχανισμούς διακυβέρνησης που προλαβαίνουν ηθικές παρεκβάσεις και ενισχύουν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα", τόνισε.
Το Σαββατοκύριακο ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι δήλωσε ότι εάν είχε δημιουργηθεί ευρωομόλογο θα είχαν λυθεί αρκετά από τα προβλήματα της κρίσης.
Η γερμανική απάντηση στις πιέσεις ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με δηλώσεις του στο Spiegel τάχθηκε κατά του ευρωομολόγου καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε.. Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι η μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει παρά "σταδιακά".
Και μέσα σε όλα αυτά την εμφάνισή του έκανε και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, δείχνοντας την έξοδο της Ευρωζώνης σε Ελλάδα και Πορτογαλία.
 

Δεν θα συζητήσουν για Ευρωομόλογο Μέρκελ - Σαρκοζί

Τι και αν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν  να δημιουργηθεί Ευρωομόλογο. Οι εκπρόσωποι των Μέρκελ και Σαρκοζί δηλώνουν πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής τους συνάντησης.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφαν Ζάιμπερτ,  τόνισε σήμερα ότι Μέρκλε και Σαρκοζί δεν θα συζητήσουν το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου γιατί το Βερολίνο θεωρεί ότι δεν είναι καλή ιδέα.
"Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δεν θεωρεί πώς τα Ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι αυτό δεν θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση" δήλωσε.
Ανάλογη δήλωση έκανε και το Παρίσι .
(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου