Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Χτύπημα κάτω από τη μέση και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ; (βίντεο)

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/



Ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.
Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου η κα Νούλαντ είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και ότι ο διεθνής οργανισμός εξετάζει το αίτημα.



 Θα θεωρούσαμε, πρόσθεσε, ότι θα ήταν αρκετά εποικοδομητικό, αν οι δύο κοινότητες μπορούσαν να αρχίσουν να εργάζονται στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με ένα παρόμοιο τρόπο. Οι ΗΠΑ, τόνισε, θα ήθελαν να δουν αποκλιμάκωση της ρητορικής και της έντασης, ώστε η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει σε καλό περιβάλλον.
Σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη ο πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης, ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή αξιωματούχος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρέσβη ότι οι δηλώσεις δεν απηχούν τις εκπεφρασμένες τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει διόρθωση.
Επανέλαβε παράλληλα ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε διαβήματα και θα επιδιώξει διόρθωση από το αμερικανικό ΥΠΕΞ δήλωσε στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα η ΥΠΕΞ, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες, είπε, να ζητηθούν διευκρινίσεις και διόρθωση. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι η κα Νούλαντ δεν γνώριζε ακριβώς το θέμα και δεν ήταν προετοιμασμένη να απαντήσει σε ανάλογη ερώτηση.
Θέμα διαμεσολάβησης, είπε η κα Μαρκουλή, δεν τίθεται. Για να υπάρξει διαμεσολάβηση, διευκρίνισε, πρέπει να υπάρξει αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους και στην περίπτωση της Κύπρου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η μόνη που αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπλήρωσε, είναι η Τουρκία, η οποία δεν μπορεί να προσφύγει, αφού δεν έχει υπογράψει το δίκαιο της θάλασσας.
Η κα Μαρκουλή, η οποία μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία, δήλωσε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, από τον οποίο θα ζητήσει διευκρινίσεις για την πρόσφατη δήλωση περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Δεν τίθεται ούτε ζήτημα διαμεσολάβησης, ούτε συζήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε κατηγορηματικά στο Ράδιο Πρώτο ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου