Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας επιβίωσης για την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ!

Από το ιστολόγιο http://www.newsbomb.gr/

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Βαρδαρός
Με λουκέτο απειλούνται, δυο μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, λόγω των εξαγγελιών που έγιναν για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο Υπουργείο Υγείας.
Συγκεκριμένα, οι δομές της «Αγίας Ελένης» και του «Αγίου Ιωάννη» στη Θεσσαλονίκη λειτούργησαν κατ' αρχήν το 2007 με έξοδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του «Ψυχαργώς» και κατόπιν τις ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας.
Από τότε οι πληρωμές γίνονται τμηματικά κάθε 2-3 μήνες, ενώ απλήρωτοι παραμένουν από τον Ιούλιο, όλοι οι εργαζόμενοι στις δύο μονάδες. Οι ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται στους συγκεκριμένους φορείς στην άνοια και στις μη φαρμακευτικές θεραπείες για γνωστική αποκατάσταση, αποτελούν μια ελπίδα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για καλύτερη ποιότητα ζωής και καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου.



Την αγωνία της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, εξέφρασε η ιδρύτρια και πρόεδρος στον τομέα αυτό και Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Μάγδα Τσολάκη με δηλώσεις της στο newsbomb.gr.
Η κ. Τσολάκη επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στις καταβολές των ενοικίων στους χώρους που στεγάζουν τις δυο μονάδες, όσο και στις πληρωμές των εργαζομένων, που ειρήσθω εν παρόδω, έχουν να πληρωθούν από τον Ιούλιο.
Ωστόσο, τόνισε ότι τελικά θα υπάρξει «φως στο τούνελ» καθώς στη συνάντηση που είχε από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκο Μπόλαρη, πήρε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα λυθούν όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ.

Μ. Τσολάκη: «Νοιώθω τη θηλιά στο λαιμό»
«Δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στις δύο μονάδες της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ.
Είναι γεγονός πως τα ενοίκια στα οποία στεγάζονται η «Αγία Ελένη» και ο «Άγιος Ιωάννης» έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, είμαστε τυχεροί, καθώς ο ιδιώτης στον οποίο ανήκουν τα εν λόγω κτίρια, δεν έχει θέσει ποτέ θέμα αποχώρησης μας, ενώ παράλληλα έχει τονίσει ότι θα μας δώσει όσο χρόνο χρειαστεί, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της καταβολής των χρημάτων.
Επιπλέον, ένα ακόμα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της σταθερής καθυστέρησης που παρατηρείται στις πληρωμές των εργαζομένων. Είμαστε απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες. Έχω υπό την επιστημονική μου επίβλεψη, 54 νέους ανθρώπους με πτυχία και διάθεση να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους. Ωστόσο, με αυτά τα προβλήματα, φεύγει ο ενθουσιασμός τους. Νοιώθω τη θηλιά στο λαιμό.
Παρόλα αυτά, επειδή είμαι αισιόδοξη πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις δυο μονάδες που αποτελούν κόσμημα για τον κοινωνία και τον πολιτισμό μας να κλείσουν.
Το ειδικευμένο μας προσωπικό προσφέρει στους ανθρώπους καλύτερη μνήμη, προσοχή και λόγο, ενώ με μας μοιράζονται λύπες και χαρές, νοιώθοντας σαν το σπίτι τους.
Σε λίγες μέρες θα συναντηθώ με το Δήμαρχο Πάτρας, ο οποίος προτίθεται να μας δώσει δωρεάν ένα χώρο προκειμένου να στεγαστεί και στην πόλη της Πάτρας, μια ακόμα μονάδα. Την ίδια προσφορά έχουμε δεχθεί τόσο από το Δήμο Λέσβου όσο και από αυτόν του Κερατσινίου.
Την περασμένη Τρίτη, είχα συνάντηση με τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος μου τόνισε πως γίνονται φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να λυθούν όλα τα προβλήματα στις μισθοδοσίες και τις υποχρεώσεις των δυο φορέων».
Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ
H Ελληνική Εταιρεία Νόσου Νόσο Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών (ΕΕΝΑΣΔ) συστήθηκε στις 29/10/1995 ως μη ΝΠΙΔ μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η δημιουργία δομών, υπηρεσιών και συνθηκών που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των ασθενών με άνοια, αλλά και των περιθαλπόντων τους, η υποστήριξη της έρευνας, η προώθηση μέτρων πρόληψης και η βελτίωση της διάγνωσης της ασθένειας.
Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας μέχρι και σήμερα, είναι μέλος της Παγκόσμιας αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ. Ως ενεργό μέλος των φορέων αυτών, συμμετέχει στα ετήσια Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά συνέδρια, αντίστοιχα, με παρουσιάσεις εργασιών και ερευνών πάνω στο θέμα της άνοιας και κάθε χρόνο διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο της Άνοιας.
Μάλιστα, κατάκτηση αποτέλεσε η διοργάνωση του 13ου Πανευρωπαϊκού συνεδρίου (2003) και του 25ου συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2010.
Με ιδρύτρια και πρόεδρο την Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής, Νευρολόγο-Ψυχίατρο-Θεολόγο κ. Μάγδα Τσολάκη και ένα μοναδικό Διοικητικό συμβούλιο, η Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ έγινε φορέας υλοποίησης δύο προγραμμάτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προβαίνοντας στη σύσταση δύο Μονάδων Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη.
Το Σωματείο με την επωνυμία Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «ΥΓΕΙΑ- ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 έγινε φορέας, υλοποίησης ενός προγράμματος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προέβη στη σύσταση Δομής με την επωνυμία Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ «Αγία Ελένη».
Από τον Οκτώβριο του 2009 ξεκίνησε η λειτουργία της επέκτασης της Μονάδας Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ «Άγιος Ιωάννης» στην Οδό Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.
Υπηρεσίες
Οι Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ της Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη Νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας και στις οικογένειές τους.
Σκοπός των μονάδων είναι η έγκαιρη διάγνωση, θεραπεία, η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με απώτερο στόχο την όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση και την έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας.
Πιο συγκεκριμένα, στις Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ πραγματοποιούνται ημερησίως θεραπευτικά προγράμματα - παρεμβάσεις σε ασθενείς με πρώιμη άνοια και με ήπια νοητική εξασθένηση, καθώς και σε περιθάλποντες και τις οικογένειές τους.
Καινοτόμες δράσεις
Οι συνεργασίες της Εταιρείας με Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια, αλλά και με ευρωπαϊκά και Διεθνή Κέντρα Αλτσχάιμερ, έχει ως αποτέλεσμα, την υλοποίηση καινοτόμων, στο χώρο της άνοιας, προγραμμάτων.
Το 2010, η Μονάδα Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Αλτσχάιμερ «Άγιος Ιωάννης» επεδίωξε και πέτυχε μια σημαντική συνεργασία με το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης για τη μεταφορά και εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενός πρωτοποριακού προγράμματος Τέχνης σε Μουσεία για την άνοια.
Το εν λόγω πρόγραμμα μαζί με τα προγράμματα «Ασκήσεις του Νου μέσα από τα Παραμύθια», «Εργαστήριο ανάπτυξης συναισθηματικών δεξιοτήτων» και «Εκπαιδευτική Τηλεόραση», αποτέλεσαν την ελληνική πρόταση στα Βραβεία Καινοτόμων Παρεμβάσεων για την Άνοια Καινοτόμων Παρεμβάσεων του Κέντρου Ανάπτυξης Υπηρεσιών Άνοιας του πανεπιστημίου Stirlig της Αγγλίας, όπου μάλιστα έλαβε τιμητική διάκριση.
Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
Στα πλαίσια της έγκαιρης διάγνωσης και πληροφόρησης του κοινού, η Ε.Ε.Ν.Α.Σ.Δ διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας, ενημερωτικές ομιλίες και ημερίδες σε όλη την Ελλάδα, σε στενή συνεργασία με ΚΑΠΗ, Δήμους, Μητροπόλεις, Πανεπιστήμια, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου