Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

50ρηδες, ανευ πτυχίου & νέοι οι πιθανότεροι για εφεδρεία

Από το ιστολόγιο http://www.exipno.gr/

dimosios_ipallilos1Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας, οι εκπρόσωποι της οποίας καταφτάνουν στην Αθήνα και έχουν στην κορυφή της ατζέντας τους τη δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως μέχρι αργά χθες το βράδυ τα κριτήρια για την εργασιακή εφεδρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της λίστας των 30.000 δημοσίων υπαλλήλων, που θα τεθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο σε εφεδρεία, βρίσκονται όσοι απασχολούμενοι είναι άνω των 60 ετών, εκείνοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, οι διοριστέοι εκτός διαδικασιών του ΑΣΕΠ, όσοι ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι γενικών διοικητικών καθηκόντων και οι απασχολούμενοι σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και γραμματειακής υποστήριξης.
Τα κριτήρια που αναμένεται να ισχύσουν, για να προκύψουν οι πλεονάζοντες, φέρνουν ως πιθανότερους εφέδρους:



  • Τους 43.743 απασχολουμένους που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την απογραφή του περσινού Ιουλίου. Η πλειονότητα αυτών των υπαλλήλων βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση.
  • Τους υπαλλήλους που βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 50 - 60 ετών και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
  • Τους εργαζομένους, που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακό τίτλο και ανήκουν είτε στην κατηγορία της υποχρεωτικής είτε στην κατηγορία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Τους απασχολουμένους, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, που ανέλαβαν καθήκοντα μετά το 2005, χωρίς τις διαδικασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού.
  • Τους υπαλλήλους σε θέσεις γενικών διοικητικών καθηκόντων.
Σε περίπτωση που ο στόχος για 30.000 εφέδρους μέχρι το τέλος του 2011 δε επιτευχθεί, η κυβέρνηση, υπακούοντας στις διαταγές της Τρόικας, θα διευρύνει τον κύκλο επιλογής των υποψηφίων προς εφεδρεία και προγραμματισμένη απόλυση, αγγίζοντας άμεσα το στενό πυρήνα του Δημοσίου. Εάν και πάλι δεν συμπληρωθεί η «δεξαμενή», τότε, όπως αποκάλυψε ήδη υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανό να γίνουν απολύσεις τόσο από το στενό όσο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δύο εικοσιτετράωρα μετά το μεγαλοπρεπές κάζο που επιφύλαξαν οι διοικήσεις 151 φορέων και οργανισμών στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για άμεση υπαγωγή στο καθεστώς 4.500 υπαλλήλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ντίνος Ρόβλιας.
Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε αποκλειστικά το θέμα των κριτηρίων για υπαγωγή σε εφεδρεία, ενώ οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται ότι θα ληφθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η κυβέρνηση βρίσκεται, όπως υποστηρίζουν στελέχη της, στην αναζήτηση ενός συστήματος αντικειμενικών κριτηρίων, μέσα από το οποίο θα προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό. Στη νομοθετική ρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση μέσα στον Οκτώβρη, θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του καθεστώτος στο στενό δημόσιο τομέα. Δηλαδή, η εφεδρεία θα αφορά τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αιρετές περιφέρειες, δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου