Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Άλλη μια άστοχη (;) τοποθέτηση

Από το ιστολόγιο http://www.politis-news.com/

Σε διόρθωση προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την δήλωση της εκπροσώπου του, Βικτόριας Νούλαντ. Η κυρία Νούλαν είχε χαρακτηρίσει ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών στην επίλυση των διαφορών, σε σχέση με την διανομή των εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου που βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανασκευάζοντας την δήλωση Νούλαντ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν άλλαξε αναφορικά με το θέμα των Κυπριακών Γεωτρήσεων. Το Στειτ Ντιπάρμεντ παρέπεμψε σε δήλωση αμερικανού αξιωματούχου μετά την συνάντηση Κλίντον - Νταβούτογλου. Ο αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι Ηνωμένες πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες για φυσικό αέριο. Δήλωσε ακόμα ότι η χώρα του δεν θεωρεί ότι οι έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπονομεύσουν τις συνομιλίες για το κυπριακό.


 

Στο μεταξύ, σε διαβήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προέβη ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Παύλος Αναστασιάδης ζητώντας εξηγήσεις για τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτώρια Νούλαντ, η οποία χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση των διαφορών, που εγείρει η Τουρκία στο θέμα του καθορισμού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκμετάλλευσης του φυσικού της πλούτου.

Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου η κυρία Νιούλαντ είπε ότι πρόσφατα υπήρξε μία αίτηση να εμπλακούν τα Ηνωμένα Έθνη σε κάποιου είδους διαμεσολάβηση για συμφωνία διανομής των εσόδων του κυπριακού φυσικού αερίου και ότι ο διεθνής οργανισμός εξετάζει το αίτημα.
 


Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

29/09/2011 - 17:10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου