Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Μάχη για την προεδρεία

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Η έξοδος από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και το θέμα της ανεργίας ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη από τις τρεις τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προσεχείς προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.



Έξι υποψήφιοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα διεξαχθούν στις 9 και 17 Οκτωβρίου.
Αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα είναι ο Φρανσουά Ολάντ, πρώην ηγέτης του κόμματος και βουλευτής στην νότια-κεντρική περιοχή της Κορέζ.
Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Ολάντ να επικρατεί άνετα του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, αν επιλεγεί.
Δεύτερη πιθανή υποψήφια για το χρίσμα εμφανίζεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η δήμαρχος της Λιλ και πρώτης γραμματέας του κόμματος Μαρτίν Ομπρί.
Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία στις εκλογές του 2007 έχασε από τον Σαρκοζί, έρχεται στην τρίτη θέση. Η Ρουαγιάλ και ο Ολάντ είναι πρώην σύντροφοι και έχουν μαζί τέσσερα παιδιά.
Στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος συμμετέχει και ο Μανουέλ Βαλς, βουλευτής και δήμαρχος του Εβρί, μιας πόλης κοντά στο Παρίσι, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, καθώς και ο Αρνό Μοντεμπούρ, βουλευτής στην περιοχή της Βουργουνδίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, ο οποίος τοποθετείται στην πιο αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος συγκριτικά με τους υπόλοιπους πέντε υποψηφίους.
Ο έκτος υποψήφιος είναι ο Ζαν Μισέλ Μπελέ, ηγέτης του μικρού κεντροαριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς και όχι σοσιαλιστής.
Και οι έξι υποσχέθηκαν ότι θα ακολουθήσουν μια περισσότερο αρμονική ευρωπαϊκή προσέγγιση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία δεν δείχνει σημεία υποχώρησης παρά τα διεθνή πακέτα διάσωσης που έχουν λάβει Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Επίσης δεσμεύτηκαν ότι, σε περίπτωση εκλογής τους, θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις του τραπεζικού συστήματος.
Οι μετοχές των τριών μεγαλυτέρων γαλλικών τραπεζών έχουν χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας τους από τις αρχές Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές τις πουλάνε μαζικά λόγω της ανησυχίας για την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος.
Η Ρουαγιάλ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος "ώστε (οι τράπεζες) να υπακούουν αντί να δίνουν εντολές."
Η Ομπρί είπε ότι θα υποχρεώσει τις τράπεζες να διαχωρίσουν τις επενδυτικές από τις καταθετικές τους δραστηριότητες.
Ο Ολάντ δήλωσε ότι ορισμένες από τις τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, αλλά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις σε αντάλλαγμα, για παράδειγμα, ζητώντας τους να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις.
Ο κυριότερος στόχος του, αν εκλεγεί πρόεδρος, θα είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στους γάλλους πολίτες μελλοντικά, ενώ παράλληλα να πατάξει το ιστορικά υψηλό επίπεδο του δημοσίου χρέους, το οποίο αναμένεται να φθάσει στο 87,4% του ΑΕΠ το 2012.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εργασιακή ασφάλεια είναι ο πρώτος λόγος ανησυχίας των γάλλων ψηφοφόρων.
Στο θέμα της ασφάλειας των πολιτών όλοι οι υποψήφιοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ συμφώνησαν και στο ότι οι πρόεδροι δεν θα πρέπει να απολαμβάνουν διπλωματική ασυλία.
Δημοσκόπηση της εταιρίας Ipsos-Logica Business Consulting που δόθηκε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 44% των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές στις 9 και 16 Οκτωβρίου, θα προτιμήσουν τον Ολάντ--ποσοστό αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίεες μονάδες σε σχέση με τον Αύγουστο.
Η Ομπρί, η σημερινή ηγέτης του κόμματος, έρχεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας 27%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου