Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ Σφοδρές μάχες στη Σύρτη, στα χέρια των εξεγερμένων το αεροδρόμιο

Από το ιστολόγιο http://news.in.gr/

Οι μάχες συνεχίζονται στις εστίες αντίστασης των κανταφικών
Οι μάχες συνεχίζονται στις εστίες αντίστασης των κανταφικών   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )         


Τρίπολη, Λιβύη
Άλλο ένα βήμα για την πλήρη κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, Σύρτης, έκαναν οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου μετά την ανακατάληψη την Πέμπτη του αεροδρομίου της πόλης.

Στους χώρους του μισοερειπωμένου από τις μάχες κτιρίου μαχητές κατέστρεφαν σύμβολα του καθεστώτος Καντάφι, αναφέρει το BBC. Είχαν καταλάβει το αεροδρόμιο άλλη μία φορά αλλά απωθήθηκαν από τους κανταφικούς.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο της Σύρτης, ενός από τα τελευταία προπύργια των κανταφικών.

Πιο κοντά στο κέντρο, και συγκεκριμένα στο λιμάνι, οι μάχες συνεχίζονται με τις δυνάμεις του Συμβουλίου να συνεπικουρούνται από το ΝΑΤΟ. Σχεδιάζουν να επιτεθούν από τα δυτικά και τα ανατολικά ώστε να περικυκλώσουν τους κανταφικούς και να τους περιορίσουν κοντά στη θάλασσα.

Ωστόσο οι κανταφικοί προβάλλουν ισχυρή αντίσταση, και οι μάχες συνεχίζονται για εβδομάδες.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται και στο Μπάνι Ουαλίντ, στα δυτικά της χώρας. Οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί διεξάγονται και σε αυτή την περιοχή αλλά οι δυνάμεις των κανταφικών επιμένουν, παραδέχεται το Μεταβατικό Συμβούλιο.

Οι μαχητές του Μεταβατικού Συμβουλίου κάλεσαν το ΝΑΤΟ να εντείνει τα πλήγματα του για να σπάσει την αντίσταση των κανταφικών. Πάντως το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να απαντήσει στην έκκληση, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα «ότι δεν έχει μειώσει τη δραστηριότητά του στη Λιβύη».

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με τη Γαλλία να σηκώνει, όπως έπραττε εξαρχής, μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε 150 εξόδους κατά 50 στόχων, έναντι 250-300 εξόδων τις πρώτες εβδομάδες των επιχειρήσεων.

Εντωμεταξύ, εξακολουθούν να αγνοούνται τα ίχνη του Μουαμάρ Καντάφι και των καταζητούμενων γιων του, πολύ πιθανόν είναι μέσα στη χώρα και κρύβονται κάπου στην έρημο.

Οι πρώτες εξαγωγές πετρελαίου

Την Πέμπτη άρχισε και πάλι η αγορά λιβυκού πετρελαίου από αμερικανικές εταιρείες, κάτι που είχε διακοπεί μετά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τρίπολης και τους καθεστώτος Καντάφι.

Το τάνκερ Hellas Warrior, που χρησιμοποιήθηκε από την ConocoPhillips, φόρτωσε 381.000 βαρέλια πετρέλαιο το οποίο και θα μεταφέρει στη Γαλλία

Οι κυρώσεις χαλάρωσαν πριν από ένα μήνα περίπου, αν και δεν έχουν αρθεί πλήρως ενώ θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να επανέλθουν οι αγοραπωλησίες στο κανονικό.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου