Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κόσοβο: οι Σέρβοι διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις, ενώ κοντράρονται Γαλλία - Ρωσία

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/

Εκτός συνόρων μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση Σέρβων και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, παρά την ηρεμία που επικρατούσε χθες στα συνοριακά περάσματα προς τη Σερβία, με τη Γαλλία και τη Ρωσία να κατηγορούν τους «αντιπάλους» τους για την ένταση.


Οπως είχε προαναγγελθεί, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο ακύρωσαν το χθεσινό, έβδομο, γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Οι Σέρβοι διαφώνησαν με την ημερησία διάταξη. Ο Ευρωπαίος μεσολαβητής στο διάλογο, Ρόμπερτ Κούπερ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα επαναληφθούν «όταν η σερβική πλευρά θα είναι πάλι έτοιμη». Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι Σέρβοι ήθελαν να συζητηθούν τα προχθεσινά επεισόδια. Γι' αυτά, χθες, η ΝΑΤΟϊκή Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και η αστυνομία της Ε.Ε. κατηγόρησαν τους Σέρβους. Εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι όλα άρχισαν όταν ιδιώτης προσπάθησε να περάσει βίαια από το σημείο ελέγχου της Δύναμης στο Γκάρινιε.
«Οι δυνάμεις της KFOR ενήργησαν ώστε να εμποδίσουν τη διέλευση και ένας στρατιώτης της τραυματίστηκε από το όχημα. Στη διάρκεια του επεισοδίου επιχειρήθηκε να αφαιρεθεί το όπλο του στρατιώτη, ο οποίος, έπειτα από φραστική προειδοποίηση άνοιξε πυρ και τραυμάτισε τον πολίτη που προσπάθησε να του πάρει το όπλο. Η κατάσταση τότε επιδεινώθηκε και εναντίον των στρατιωτών της KFOR χρησιμοποιήθηκε μεγάλος αριθμός αυτοσχέδιων εκρηκτικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δύναμης. Δεν είπε ούτε τι όπλα ούτε τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν, παρά το ότι ρωτήθηκε για το πώς βρέθηκαν στα νοσοκομεία έξι Σέρβοι τραυματισμένοι από πυροβόλα όπλα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για τη βία από τη Δύναμη Κοσσυφοπεδίου εναντίον του σερβικού πληθυσμού και την κάλεσε, όπως και την αστυνομία της Ε.Ε., να τηρήσουν αυστηρή ουδετερότητα. Η Γαλλία πάλι καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις των Σέρβων εναντίον της KFOR και κάλεσε τον πληθυσμό να συνεργαστεί. Η Ρωσία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, ενώ η Γαλλία, όπως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, η οποία έγινε μονομερώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου