Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Με γερμανική ώθηση Wall και ευρωαγορές

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Οι ανακολουθίες της κυβέρνησης ρίχνουν σήμερα το Χ.Α.
Στις ανακολουθίες της κυβέρνησης αποδίδεται η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου. Η εικόνα με τα κλειστά υπουργεία λόγω επίσκεψης της τρόικας, τα πισωγυρίσματα στις αποδείξεις και την εργασιακή εφεδρεία κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, σε μία δύσκολη στιγμή. Κυρίως, τη στιγμή, που και με το σχέδιο “Εύρηκα”, το κλίμα είχε αρχίσει να αλλάζει.

Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 800 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,13%, αλλά με πολύ χαμηλό τζίρο 18,5 εκατ. ευρώ. Απώλειες πάνω από 3% για την Eurobank, 2% για την Πειραιώς, 1,41% για την Alpha και λίγο πάνω από 1% για την Εθνική. MIG, OTE, ΔΕΗ και Τ.Τ. είναι οι μόνες μετοχές από τον 20άρη που καταγράφουν θετικό πρόσημο. Πάντως, η αίσθηση της αγοράς είναι ότι οι απώλειες είναι υπό έλεγχο.

Η πτώση των τραπεζών δεν είναι μεγάλη σε βαθμό που να “τρομάζει”. Η σημερινή κίνηση στο ταμπλό μοιάζει περισσότερο με στάση αναμονής, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Αγορές

Με σημαντική άνοδο άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall μετά τη στήριξη της Bundestag στην ενίσχυση του EFSF, και την αναθεώρηση του αμερικάνικου ΑΕΠ στο β' τρίμηνο στο 1,3% αντί της αρχικής τοποθέτησης του στο 1%.

Ο Dow ενισχύεται στο +2,23 και τις 11.256 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +1,74% και τις 2.535 μονάδες ενώ ο S&P κερδίζει 2,09% στις 1.175 μονάδες.

Στα πράσινα κινούνται αυτή την ώρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ηγέτη τον τραπεζικό κλάδο στον απόηχο της αναφανδόν στήριξης της Bunderstag στην επέκταση του EFSF.

Ο αγγλικός FTSE κερδίζει 0,34% στις 5.235 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει κέρδη 1,9% στις 3.053 μονάδες, ενώ ο DAX καταγράφει κέρδη 1,68% στις 5.672 μονάδες.

H Commerzbank καταγράφει κέρδη 2,7%, ενώ η Deutsche Bank σημείωσε μικρότερη άνοδο στο 0,8%.

Οι γαλλικές τράπεζες πάλι έτρεξαν και σήμερα ένα μίνι-ράλι με την BNP Paribas να κερδίζει 3,5%, την Credit Agricole 4% ενώ στο +1.8% βρέθηκε η SocGen.

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, που αποτέλεσε τη σημαντικότερη πρόκληση για την  Γερμανίδα Καγκελάριο Αngela Merkel μετά την ανάληψη της εξουσίας  πριν από έξι χρόνια, 523 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου, 85 κατά, ενώ 3  απείχαν.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Merkel,  Peter Altmaier, είπε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς να  χρειαστεί την στήριξη της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, 315 βουλευτές της κυβέρνησης  συνασπισμού ενέκριναν το νομοσχέδιο, περισσότεροι από όσους αναμένονταν.

Η Κομισιόν χαιρέτισε την επικύρωση του νομοσχεδίου και εξέφρασε την βεβαιότητα  ότι η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα  Οκτωβρίου.

Σταύρος Χαρίτος
sxaritos@reporter.gr

Δημήτρης Κώτσος
dimkotsos@reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου