Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Στο τραπέζι η επέκταση του σχεδίου επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από το EFSF

Από το ιστολόγιο http://www.reporter.gr/

Το υπό εξέταση σχέδιο παρουσιάζει εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg. Επιταχύνεται κατά ένα χρόνο για τον Ιούλιο του 2012 η σύσταση του ESM, σύμφωνα με άλλο έγγραφο.
Το πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους τους επενδυτές και να περιλαμβάνει το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο εσωτερικό έγγραφο αναφέρεται ότι η επαναγορά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συνδυασμό με την ανταλλαγή ομολόγων, ώστε να μειωθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγραφο τηςε ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορέσει να επαναγοράσει το χρέος της μέσω βραχυπροθεσμων τίτλων (discount bills) που θα εκδώσει ο EFSF.

Η διαδικασία αυτλη θα γίνει μέσω της λεγόμενης «Dutch auction», μιας μορφής εξειδικευμένης δημοπρασίας στην οποία καλύπτεται η ποσότητα που θέλει να απορροφήσει ο αγοραστής στην τιμή της υψηλότερης προσφοράς που χρειάζεται για να καλύψει τη ζητούμενη ποσότητα.

«Εάν η προσφορά είναι σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του EFSF αντί για χρήματα, κάθε ομολογιούχος θα αποφασίσει πως θα αποτιμήσει τους τίτλους. Η διαδικασία των προσφορών θα γίνει με βάση το πόσους τίτλους του EFSF ζητεί κάθε ομολογιούχος σε αντάλλαγμα για 100 ευρώ ελληνικού χρέους», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η επαναγορά χρέους, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 20 δισ. ευρώ, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση χρέους για την Ελλάδα σε σχέση με την ανταλλαγή ομολόγων, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο.

Παράλληλα, σε άλλο εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ που διέρρευσε επίσης στο Bloomberg, αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης του μόνιμου μηχανισμού ευρωστήριξης (ESM) κατά ένα χρόνο και συγκεκριμένα για τον Ιούλιο του 2012.

Η επιτάχυνση της σύστασης του ESM έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί προβλέπει, πριν την ένταξη, διαδικασίες «κουρέματος» του χρέους των χωρών που προσφεύγουν στο μηχανισμό.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εξεταστούν τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ταχύτερη ενεργοποίηση του ESM, που θα διαθέτει κεφάλαια ύψους 500 δισ. ευρώ.

Τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο για την επαναγορά δείχνουν να επιβεβαιώνουν τα όσα είπε ο υπουργός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την «πιθανή» αλλαγή των όρων για το δεύτερο πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Τα σενάρια για τις ενδεχόμενες αλλαγές σε αυτή τη συμφωνία αφορούν κυρίως την αναδιάρθρωση του χρέους.

Φημολογείται, δηλαδή, ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα αφορά σε όλα τα ομόλογα που έχει στην κατοχή του (όχι μόνο γι' αυτά που λήγουν ώς το 2020 ή λίγο αργότερα) και η απομείωση της αξίας («κούρεμα») θα ανέλθει στο 40-50%, από 21% (με όρους καθαρής παρούσας
αξίας) που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής που είναι σε εξέλιξη.

Αυτό το «κούρεμα» θα πρέπει να γίνει παράλληλα με το πρόγραμμα ανταλλαγής, γιατί οι νέοι τίτλοι θα έχουν διαφορετικό νομικό καθεστώς και θα είναι δύσκολο αργότερα να συμμετέχουν σε μεγαλύτερο «κούρεμα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου