Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ : Αν δεν νοικοκυρευτεί η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα καταστραφεί! Oι απειλές σημαίνουν ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Από το ιστολόγιο http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=97656&catid=13

Νίκος Κονιτόπουλος


- Διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ : Η υποστήριξη στην Ελλάδα μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα
- Απάντηση Τρισέ στις Αμερικανικές κατηγορίες για καθυστερημένη ευρωπαική αντίδραση στην κρίση χρέους
- Σόιμπλε : Με κάθε κόστος στην Ευρωζώνη η Ελλάδα.Θα χρειαστεί 10 χρόνια για να ορθοποδήσει!
- Οι Ιταλοί κατηγορούν τους Γερμανούς για την κρίση
- Η αναθεώρηση του πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα και το σχέδιο επαναγοράς των ομολόγων


Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μόνο εαν κάνει αυτό που της ζητείται και έτσι θα αποφευχθεί μια καταστροφή, δήλωσε από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Αντόνιο Μπόρζες.
 
"Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία", υπογράμμισε ο Μπόρζες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


 
Αυτό που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για το δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας είναι "εξαιρετικά σημαντικό", προσέθεσε, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι "να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία", εξήγησε.
 
Ωστόσο υπάρχει ένας όρος, η Ελλάδα πρέπει να βάλει "το σπίτι της σε τάξη" και "αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται", υπογράμμισε.
 
Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, τότε "αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα", προειδοποίησε.
 
Μια χρεοκοπία θα είχε "καταστροφικές" συνέπειες για την Ελλάδα, προσέθεσε, αλλά μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό", είπε.
 
Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα "μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης" και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα "απέχει πολύ από την πραγματικότητα", υπογράμμισε επίσης ο Μπόρζες.
 
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε εξάλλου τις επιφυλάξεις του Ταμείου όσον αφορά μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο από τους ευρωπαίους ηγέτες, η οποία αφορά την εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει "ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο", κατέληξε.

Απάντηση Τρισέ στις Η.Π.Α


Την ίδια ώρα με τη φράση ''Δεν είμαστε σε άρνηση'' ο Τρισέ απαντά στις αμερικανικές κατηγορίες για καθυστέρηση στη λήψη μέτρων αλλά και στην υλοποίηση τους.
 
''Η Ευρωζώνη δεν βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης αναφορικά προς την κρίση του δημόσιου χρέους, αλλά πρόκειται να δώσει χρόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξετάσουν τις αποφάσεις που θα εφαρμόσουν για την αντιμετώπισή της'' είπε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ομιλία του στην Επιτροπή Μπρέτον-Γουντς.
 
Μαστίγιο και καρότο από τον Σόιμπλε


 
Μετά την αναταραχή από τις δηλώσεις του για αναθεώρηση του πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξαναχτυπά: ''Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος.Θα χρειαστούν περίπου δέκα χρόνια για να καταφέρει να βγει η Ελλάδα από την κρίση''.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε στην Business Week.:''Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσει η Ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας''.
 
''Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη με κάθε κόστος.Δεν μπορούμε "γλιτώσουμε" τον ελληνικό λαό από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τελικά, είναι ο λαός που πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει και εάν μπορεί να σηκώσει το βάρος''.



Ιταλός υπουργός Οικονομικών: ''Φταίει η Γερμανία''
 
Ο υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, τόνισε σε δηλώσεις του ότι "η λύση της οικονομικής κρίσης εξαρτάται μόνο από μια λιγότερο αβέβαιη στάση της Γερμανίας".
 
Ο Τρεμόντι είπε στην δημόσια τηλεόραση RAI ότι "η κατάσταση είναι πολύπλοκη σε όλο τον κόσμο, είναι πολύπλοκη στην Ευρώπη και η Ευρώπη είναι η αιτία των ανησυχιών διεθνώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου