Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΤΙΤΣ / Ο Κ. ΤΑΝΤΙΤΣ ΕΙΧΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ TH HILLARY CLINTON / ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΗΡΕΜΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Από το ιστολόγιο http://glassrbije.org/

 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, δήλωσε χτες το βράδυ στη Νέα Υόρκη ότι η Σερβία έχει δύο στόχους – να γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να επιλυθεί το ζήτημα της εδαφικής ακεραιότητας – αλλά όχι να οδηγεί μια επιθετική πολιτική. «Η Σερβία επιθυμεί να συνεχίζει το διάλογο, και ταυτόχρονα να καθιερωθεί η πολιτική, όπου θα γίνουν σεβαστές οι αρχές και οι αξίες, όπως και βασικές και νόμιμες αιτήσεις εκ μέρους του κάθε συμμετέχοντα της εν λόγω διαδικασίας», - τόνισε ο κ. Tadić για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, μετά την ομιλία του προς τους συμμετέχοντες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Από τους στόχους αυτούς δε θα παραιτήσουμε, έχουμε τις αρχές μας, τα επίπεδα και τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά δεν οδηγούμε μια επιθετική πολιτική. Αντίθετα, με την πολιτική μας συμβάλλουμε στα συμφέροντα του καθενός, αλλά προπαντός προστατεύουμε τα συμφέροντα της Σερβίας και του σερβικού λαού», - πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Tadić. Απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Σερβίας περάτωσε τη διαμονή του στη Νέα Υόρκη, κατά την οποία, στο πλαίσιο της συνάντησης στο επίκεντρο της Παγκόσμιας οργάνωσης, είχε και σειρά των διμερών συναντήσεων με παγκόσμιους επίσημους παράγοντες. 


 Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Boris Tadić, είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όπου έλαβε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την Αμερικανίδα κρατική γραμματέα, κυρία Hilari Klinton. Σχολιάζοντας τη θέση των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο κ. Tadić δήλωσε ότι η Σερβία έδειξε σαφώς στην Αμερική και τη Διεθνής Κοινότητα ότι δεν αποδέχεται την εν λόγω ανεξαρτησία. «Εξέφρασα τη στάση μου ότι η Σερβία επιθυμεί να βρει μια λύση, αλλά επίσης ότι δε θα αποδεχθεί την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους του Κοσόβου, ούτε ρητά ούτε υπανοούμενα», - υπογράμμισε ο κ. Tadić. Σύμφωνα με τα λόγια του, είναι απαραίτητο να αναλυθεί ήρεμα και προσεκτικά η κατάσταση, και να μην πάρει αποφάσεις κανείς, που θα μπορέσουν να απειλήσουν την ασφάλεια του οποιουδήποτε. «Επομενώς, είναι σημαντικό οι Σέρβοι του Κσσυφοπεδίου να παραμείνουν ήρεμοι και υπομονετικοί, η Σερβία είναι μαζί τους, και επιθυμεί να βρει μια συμβιβαστική λύση», - τόνισε ο κ. Tadić, και, επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, για τα οποία βρέθηκε η λύση, που εξασφάλισε την ειρήνη και την οικονομική ανάπτυξη. Στο τέλος, ο κ. Tadić είπε ότι η Σερβία και οι ΗΠΑ διατηρούν πολύ καλή συνεργασία στον αγώνα για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας, και εξέφρασε ευγνωμνοσύνη στην Αμερικανίδα, λόγω της υποστήριξης του Λευκού Οίκου στην ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 Η νύχτα, μετά την οποία οι στρατιώτες των δυνάμεων Kfor, προσπάθησαν να απομακρύσουν τα οδοφράγματα, που τα έστησαν οι Σέρβοι σ΄ ένα εναλλακτικό δρόμο, πάνω από τη διοικητική διάβαση Jarinje, στα βόρεια διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, πέρασε ήρεμα. Οι διοικητικές διαβάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ακόμα είναι αποκλεισμένες με τα οδοφράγματα, που στήθηκαν, αφού εκεί τακτοποιήθηκαν εκτός από τους τελώνες της αποστολής Euleks, και οι τελώνες του ψευδοκράτους του Κοσόβου, οι οποίοι δεν έχουν την επιχειρησιακή λειτουργία. Η δικαστής του δικαστηρίου της πόλης Kosovska Mitrovica, που μεταφέρθηκε στην πόλη Vučitrn, η κυρία Zehra Vrbovci έχει καθορίσει χτες το βράδυ 15 μέρες προφυλάκισης στους οδηγούς της εταιρίας ‘Eurokop’ της πόλης Raška, στο νοτιοδυτικό μέρος της Σερβίας, λόγω της υποψίας ότι εισήλθαν παράνομα στο χώρο του Κοσσυφοπεδίου. Οι ίδιοι έχουν οδηγήσει, για τις ανάγκες του συνδιασμού εξόρυξης ‘Trepča’ το  υλικό για μια ελβετική εταιρία, και τα φορτηγά τους κατασχέθηκαν. Ο υπουργός υπεύθυνος για το Κοσσυφοπέδιο, κ. Goran Bogdanović εξέφρασε την απόψη του ότι στη δικαιοσύνη του ψευδοκράτους του Κοσόβου και στην αποστολή Euleks θα επικρατηθεί η λογική και ότι οι οδηγοί θα απελευθερωθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου