Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Φατμίρ Λιμάι τέθηκε σε περιορισμό κατ' οίκον μετά από την απόφαση δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου για άρση ασυλίας

Από το ιστολόγιο http://www.setimes.com/
Του Μουχάμετ Μπραϊσόρι για τους Southeast European Times στην Πρίστινα -- 24/09/11

photo
Ο Φατμίρ Λιμάι αντιμετωπίζει κατηγορίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, που απορρέουν από εικαζόμενα συμβάντα σε κέντρο κράτησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, το 1999. [Reuters]

Ο Φατμίρ λιμάι, μέλος του κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (PDK) του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό την Πέμπτη (22 Σεπεμβρίου) με την κατηγορία διάπραξης εγκλημάτων πολέμου, που λέγεται ότι διαπράχθηκαν το 1999 σε αυτοσχέδιο κέντρο κράτησης που βρισκόταν στο χωριό Κλέτσκε.
Κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα της EULEX Μαουρίτσιο Σαλούστρο, ο ανακριτικός δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πρίστινα διέταξε να τεθεί ο Λιμάι σε κατ' οίκον περιορισμό για ένα μήνα και επίσης να κατασχεθούν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.



Η απόφαση της Πέμπτης να ασκηθεί δίωξη κατά του Λιμάι ελήφθη εντός 24ώρου μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου του Κοσσυφοπεδίου ότι τα μέλη του κοινοβουλίου, ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης "δεν απολαμβάνουν ασυλίας που τους προστατεύει από τη δίωξη για ενέργειες και αποφάσεις που ελήφθησαν εκτός του αντικειμένου αρμοδιότητάς τους" και δύναται να συλληφθούν ενώσο συνεδριάζει το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το δικαστήριο άνοιξε το δρόμο δίωξης δημοσίων αξιωματούχων, η απόφαση ωστόσο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία του κοινοβουλίου.
Ο Σεμπ Μπίτιτσι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικής Πολιτικής IPOL είπε ότι η ερμηνεία του δικαστηρίου αποτελεί ιστορική απόφαση.
"Σκοπός της απόφασης του δικαστηρίου είναι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών έτσι ώστε να μη γίνεται κατάχρηση της ασυλίας και αποφυγής της δικαιοσύνης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν" είπε. "Είναι μια ιστορική απόφαση γιατί αποτρέπει τη δημιουργία μιας παράδοσης 'ισχυρής' ασυλίας όπως στην Αλβανία, για παράδειγμα, όπου η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά μελών του κοινοβουλίου για οποιαδήποτε παράνομή τους ενέργεια".
Ο Αργκόν Ντεμί, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών GAP δήλωσε στους SETimes ότι ανησυχεί ότι η απόφαση έχει ταυτιστεί με την υπόθεση Λιμάι.
Η πρόσφατη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι μια από τις αποφάσεις που εξέδωσε το δικαστήριο, στηριζόμενο σε πολύ αδύνατη επιχειρηματολογία. Είναι εξοργιστικό το φαινόμενο στο Κοσσυφοπέδιο, οι νόμοι να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένα άτομα, εν προκειμένω στον Φατμίρ λιμάι" είπε.
"Η απόφαση θα επηρεάσει από σήμερα το έργο του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου. Ο Λιμάι τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για διάστημα ενός μηνός. Κατά το διάστημα αυτό, ο ίδιος δεν μπορέι να ασκήσει το ρόλο του εκπροσωπώντας τους ανθρώπους αφού περιορίζονται οι κινήσεις του και αφού, επί του παρόντος, το κοινοβούλιο θα έχει 119 μέλη αντί των 120, γεγονός που επηρεάζει το έργο του θεσμού αυτού", είπε ο Ντεμί.
Ο Μπίτιτσι δεν συμφωνεί ότι η απόφαση αποβλέπει σε ένα συγκεκριμένο άτομο, αλλά ότι αποτελεί μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας ενίσχυσης της δικαιοσύνης στη χώρα.
"Η υπόθεση του Λιμάι είναι η πρώτη στην οποία τέθηκε το ζήτημα της ασυλίας των μελών του κοινοβουλίου, ωστόσο το ζήτημα της ασυλίας αργά ή γρήγορα έπρεπε να αποσαφηνιστεί. Συνεπώς, η απόφαση υπηρετεί γενικώς το σύστημα δικαιοσύνης".
Αναγνώρισε ωστόσο ότι οι ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του κοινοβουλίου μπορεί να έχουν κάποια βάση. "Δικαιολογείται η αντίδραση υπό την έννοια ότι η απόφαση σημαίνει ότι είναι δυνατή η σύλληψη μελών του κοινοβουλίου εν καιρώ συνεδριάσεων του κοινοβουλίου. Επομένως, ανοίγει το δρόμο για κατάχρηση της εκτελεστικής εξουσίας εις βάρος του κοινοβουλίου. Αυτή ή πτυχή της απόφασης εγείρει προβληματισμό" είπε
Κατά τον Ντεμί, οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου τείνουν να δέχονται την επιρροή του κυβερνώντος κόμματος, πράγμα που αυξάνει το ενδεχόμενο στοχοποίησης των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
"Σε κάθε χώρα όπου η διεθνής κοινότητα συνέβαλε στη συγκρότηση του κράτους, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης προστατεύονται από τις αυθαίρετες αποφάσεις των ανθρώπων στην εξουσία. Στο Κοσσυφοπέδιο, όμως, δεν ισχύει ο κανόνας αυτός και έχουμε μια ευπαθή κοινοβουλευτική δημοκρατία", είπε ο Ντεμί.
Κατά τον πρόεδρο της βουλής Γιακούπ Κράσνικι, "οι θεσμοί και οι πολίτες που θέλουν το καλό αυτής της χώρας, θέλουν τα δικαστήρια του Κοσσυφοπεδίου να είναι ανεξάρτητα, δίκαια και να παίρνουν αποφάσεις βάσει των αποδεικτικών στοιχείων και των πραγματικών περιστατικών, όχι για πολιτικούς λόγους.
Στην πραγματικότητα όμως, πρόσθεσε, "η πολιτική παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, αυτό συνέβαινε πάντοτε και θέτει σε κίνδυνο την κανονική λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου