Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΒΑΛΚΑΝΙΑ / 24 Σεπ. 2011/

Από το ιστολόγιο http://www.drougos.gr/

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Νέος Διοικητής της KFOR ο Γερμανός Στρατηγός Drews

Ο Α/ΓΕΕΘΑ των Σερβικών ΕΔ Στρατηγός Miloje Miletic συναντήθηκε στη Νις με τη νέο Διοικητή της KFOR Στρατηγό Erhard Drews. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση των δύο στρατηγών. Οι Στρατηγοί συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο. Με την ευκαιρία αυτή, ο Miletic είπε ότι πιστεύει ότι η KFOR θα διατηρήσει ουδέτερη στάση, κατά την τρέχουσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, που ειδικά αυτό τον καιρό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.


Εμείς ελπίζουμε ο νέος Γερμανός Στρατηγός που είναι ήδη στα βαθειά, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών για μια ουδέτερη και σύμφωνα με την εντολή της, στάση της KFOR. Σίγουρα ευχόμαστε να είναι συνεπέστερος στην αποστολή του από τον προηγούμενο, που με την τόσο ανώριμη και ιδιοτελή συμπεριφορά του (αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα), τόσο κακό έκανε στην εξέλιξη της ειρηνευτικής πορείας των πραγμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.
Τελικό συνέδριο του ΝΑΤΟ / PfP του Ταμείου βοήθειας αποστρατευθέντος στρατιωτικού προσωπικού

Πραγματοποιήθηκε η τελική διάσκεψη του ΝΑΤΟ / PfP για την ολοκλήρωση των εργασιών του ταμείου που συστάθηκε με σκοπό την παροχή βοήθειας και την στήριξη στο αποστρατευθέν πλεονάζων στρατιωτικό προσωπικό. Το διήμερο συνέδριο άνοιξε ο Υφυπουργός Άμυνας
Igor Jovicic, και συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ της Σερβίας Στρατηγός Miloje Miletic, οι υφυπουργοί Tanja Miscevic, και Igor Jovicic, ο Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας στη Σερβία κ. Nils Ragnar Kamsvag επικεφαλής της Ευρω-Ατλαντικής ενσωμάτωσης και Διεύθυνσης Συνεταίρων, ο Jaroslaw Skonieczka της διεύθυνσης των πολιτικών υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων του σερβικού ΥΕΘΑ και ΕΔ, πρεσβευτές και εκπρόσωποι από 18 δωρήτριες χώρες, που συμμετείχαν στην υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Jovicic, αυτό το έργο που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια είχε αξιολογηθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα έργα αυτού του τύπου, παρέχοντας βοήθεια σε περισσότερα από 6 000 μέλη της Σερβικών ΕΔ που χρειαζόντουσαν βοήθεια.

Γιατί όσο και να δαιμονοποιούμε τους διάφορους οργανισμούς, αξίζει ορισμένες φορές να παραδεχόμαστε και την χρησιμότητα τους, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολλοί άνθρωποι, πρώην στελέχη των ΕΔ του γιουγκοσλαβικού στρατού, μετά την διάσπαση, τον πόλεμο και την έναρξη αναδιοργάνωσης των ΕΔ της Σερβίας, βρέθηκαν χωρίς δουλειά και με πολλά προβλήματα του παρελθόντος. Αξίζουν πράγματι πολλά συγχαρητήρια σε αυτή την πρωτοβουλία, που δυστυχώς στη Σερβία δεν είχε Ελληνική συμμετοχή.
Το ΝΑΤΟ είναι εναντίον των μονομερών πρωτοβουλιών στο Κοσσυφοπέδιο
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen δήλωσε στην Πρίστινα ότι το ΝΑΤΟ είναι εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς πρωτοβουλίας και απηύθυνε έκκληση για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου-Πρίστινα. Χαιρέτησε τα επιτευχθέντα μέσω του διαλόγου μέχρι τώρα αποτελέσματα και τόνισε ότι η επιτυχία της διαδικασίας είναι καθοριστική για το μέλλον του Κοσσυφοπδίου και ολόκληρης της περιοχής. Είπε επίσης ότι ‘’η KFOR έχει εντολή να διατηρήσει ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει ότι οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις πρέπει να δρουν όταν η ειρήνη απειλείται’’.
Ξεκάθαρη η τοποθέτηση του κ. Rasmussen, που ουσιαστικά καταδικάζει την ενέργεια της Πρίστινα στο Β. Κοσσυφοπέδιο, καθόσον ήταν μια μονομερής πρωτοβουλία χωρίς να ενημερωθεί κανένας διεθνής οργανισμός. Ταυτόχρονα εκθέτει και την ενέργεια της KFOR που έσπευσε να υποστηρίξει αυτή την πρωτοβουλία ξεφεύγοντας από την αρχική εντολή της, μια θέση που είχαμε υποστηρίξει με σειρά άρθρων στο παρελθόν. Πολύ σημαντικές δηλώσεις που όμως θα πρέπει να γίνουν και πράξη, ώστε να μην επαναληφθούν ενέργειες, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της περιοχής στο μέλλον.
Σερβική Συμμετοχή στην Καταπολέμηση της Πειρατείας

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι Σερβικές ΕΔ θα ξεκινήσουν τη συμμετοχή τους στην ευρωπαϊκή αποστολή ‘’Atalanta’’ για την καταπολέμηση της πειρατείας στις ακτές της Σομαλίας, ενώ έχει επίσης προγραμματιστεί να συμμετάσχουν στην αποστολή εκπαίδευσης των δυνάμεων της Σομαλίας στην Ουγκάντα​​. Από την άποψη της αποδοχής των αποστολών από την κοινή γνώμη η υφυπουργός εθνικής άμυνας
Tanja Miscevic είπε ότι αναμένει θετική ανταπόκριση με βάση τη θετική δημόσια στάση των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή προοπτική, που σημαίνει ανάγκη μεταρρυθμίσεων αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στις ΕΔ.
Επιπλέον Συμμετοχή της Σερβίας στην Ειρηνευτική Αποστολή Κύπρου
Εννέα περισσότερα μέλη των Σερβικών ΕΔ σύντομα θα ενισχύσουν τους υπηρετούντες συναδέλφους τους στην UNFICYP (Κύπρος). Τα υπόψη στελέχη είναι ενσωματωμένα στις αποστολές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Μέχρι τώρα συμμετείχαν επτά μέλη στην αποστολή και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν με δύναμη επιπέδου ομάδας, σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης.
Στρατιωτική συνεργασία Σερβίας με την Αυστρία

Οι Υφυπουργοί Άμυνας Tanja Miscevic και
Zoran Jeftic συναντήθηκαν με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας της Αυστρίας Johann Pucher, με την ευκαιρία της παρακολούθησης του 1ου Φόρουμ ασφαλείας του Βελιγραδίου. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι σημαντική και συμφωνήθηκε να εμβαθυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής και της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας. Κατά την επόμενη περίοδο οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο κοινής εκπαίδευσης και συμμετοχής σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η συμμετοχή στελεχών των Σερβικών ΕΔ στην αποστολή UNTSO εντός της αυστριακής αντιπροσωπίας.
Επίσκεψη Σέρβου ΥΕΘΑ στην Αγκόλα

Ο Σέρβος ΥΕΘΑ
Dragan Sutanovac πραγματοποίησε επίσημο ταξίδι στην Αγκόλα όπου επισκέφθηκε το Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το Στρατιωτικό-Τεχνολογικό Ινστιτούτο, την Εθνική Σχολή Πολέμου και τα κέντρα επιχειρήσεων του στρατού και του ναυτικού. Ο Sutanovac τόνισε την πρόθεση για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης, των στρατιωτικών υποδομών και την ιατρική, εξαγγέλλοντας την πρόθεση κατασκευής ενός νοσοκομείου. Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο Jose Eduardo και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Antonio Paulo Kassoma. Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον ΥΕΘΑ της Αγκόλας Candido Van-Dunem όπου ο Σέρβος ΥΕΘΑ εξέφρασε την γνώμη ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της άμυνας καθώς και άλλες βιομηχανίες.

Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας επισκέφθηκε την Ινδονησία

Ο Υπουργός Άμυνας
Dragan Sutanovac επισκέφθηκε την Ινδονησία, όπου υπεγράφησαν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας και έγιναν συνομιλίες για θέματα πολιτικής, δικαίου και Ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου