Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ικανοποιημένη η Μαρκουλλή από τη συνάντησή της με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ

Από το ιστολόγιο http://www.onlycy.com/


markoulli 300x199 Ικανοποιημένη η Μαρκουλλή από τη συνάντησή της με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή είχε χθες συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Philip Gordon. Παρόντες στη συνάντηση ήταν από κυπριακής πλευράς ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον κ. Παύλος Αναστασιάδης, η Διευθύντρια της Πολιτικής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Εξωτερικών κα Ρέα Γιορδαμλή και η Αναπληρωτής Μόνιμη Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη κα Χριστίνα Ράφτη.



Από αμερικανικής πλευράς παρέστη επίσης ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για Θέματα Ενέργειας στην Ευρασία Πρέσβης κ. Richard Morningstar.

Μετά την συνάντηση η Υπουργός Εξωτερικών προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε μια μακρά αλλά και πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Philip Gordon. Μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω μαζί του όλα τα τρέχοντα θέματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων, στο πώς εμείς βλέπουμε τα πράγματα στο θέμα των διαπραγματεύσεων αλλά και των εμποδίων που παρουσιάζονται για να προχωρήσουμε προς μία λύση.
Είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος και ζητήσαμε και τη βοήθεια των ΗΠΑ ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για ναfilip gkorton 300x183 Ικανοποιημένη η Μαρκουλλή από τη συνάντησή της με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ ασκήσουν την επιρροή τους προς την τουρκική πλευρά, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε περισσότερες συγκλίσεις στα σημαντικά θέματα μέχρι την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα τον Οκτώβριο. Στα σημαντικά θέματα που μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει πρόοδος.
Συζητήσαμε επίσης σε έκταση το θέμα των απειλών της Τουρκίας. Ο κ. Gordon επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, με την οποία είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Θέση την οποία για πρώτη φορά είχε ο ίδιος εκφράσει τον Ιανουάριο όταν επισκέφθηκε την Κύπρο και έκτοτε επαναλήφθηκε σε πάρα πολλές περιπτώσεις, που είναι η νομική θέση των ΗΠΑ ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η διερεύνηση, αλλά και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Και επίσης ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε ενέργειες ή απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά εταιρειών οι οποίες ασχολούνται με αυτό το εγχείρημα, ούτως ώστε να αποφευχθεί και οποιαδήποτε κρίση σ’ αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή είναι μια θέση που μας ικανοποιεί πλήρως κι είμαστε σίγουροι ότι αυτή η θέση θα συνεχιστεί.
Συζητήσαμε, επίσης, και τις διμερείς μας σχέσεις. Έγινε μία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κύπρου – ΗΠΑ. Έχω ήδη ζητήσει να επισκεφθώ την Ουάσιγκτον για να συναντηθώ με την ομόλογό μου κα Χίλαρι Κλίντον και ελπίζω να γίνει αυτό σύντομα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να δούμε όλα αυτά τα θέματα μαζί και ιδιαίτερα το θέμα των διμερών μας σχέσεων».
Σε ερώτηση αν ο κ. Gordon της ανέφερε αν οι ΗΠΑ θέλουν και μπορούν να κάνουν κάτι για το Κυπριακό και για το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, η κα Μαρκουλλή απάντησε: «Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου, συνεχώς προβαίνουν σε ενέργειες. Και το γεγονός ότι η Νoble Energy δεν έχει μέχρι στιγμής παρενοχληθεί από την Τουρκία και τα πλοία της που βρίσκονται στην περιοχή, αυτό είναι πιστεύω σε μεγάλο βαθμό και αποτέλεσμα των ενεργειών και των παρεμβάσεων των ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου