Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Για να μην χαθεί ο έλεγχος στην Ευρώπη η ΕΚΤ επαναφέρει πολιτικές που είχε εγκαταλείψει – Θα προχωρήσει σε αγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων και θα παράσχει 6μηνη ρευστότητα στις τράπεζες

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί  στην πολιτική της η ΕΚΤ μετά την επιδείνωση του κλίματος στην Ιταλία και Ισπανία και βεβαίως μετά την ιστορική υποβάθμιση των ΗΠΑ στην κλίμακα ΑΑ+ από ΑΑΑ από την Standard and Poor’s.
Η πολυεπίπεδη παρέμβαση της ΕΚΤ σχετίζεται κυρίως με τον φόβο να μην προκληθεί κρίση πανικού στις αγορές και η κατάσταση ξεφύγει από  κάθε έλεγχο...
Αυτή η στροφή αποτελεί δίκοπο μαχαίρι καθώς από την μια πλευρά λόγω της πολιτικής αδράνειας της Ευρώπης ή της έως και μηδενικής αποτελεσματικότητας των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται αποφασίζει να επανέλθει στην αγορά προχωρώντας σε δύο στρατηγικού χαρακτήρα αποφάσεις….που έρχονται από το παρελθόν. 

Μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε να προχωρήσει σε επαναγορές Ιταλικών και Ισπανικών ομολόγων με στόχο να ανακόψει την κερδοσκοπία στην αύξηση των spreads και των CDS. Είναι ενδεικτικό ότι τα CDS της Ιταλίας και Ισπανίας έχουν εκτοξευθεί στις 400 μονάδες βάσης….Από τις 400 μονάδες βάσης ξεκίνησε και η Ελλάδα και χάθηκε ο έλεγχος.
Η ΕΚΤ κατανοώντας ότι αν πέσουν η Ισπανία και η Ιταλία θα χαθεί ο έλεγχος στην Ευρώπη και θα κλονιστεί η συνοχή του ευρώ αποφάσισε να επαναφέρει μια παλαιά πολιτική που άφηνε να εννοηθεί ότι την έχει εγκαταλείψει..
Οι επαναγορές ομολόγων είναι ένα έσχατο εργαλείο για την ΕΚΤ ωστόσο χρησιμοποιήθηκε πάνω από 45 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο προβαίνοντας σε 50 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα 15 δις Πορτογαλικά και 8 δις ευρώ Ιρλανδικά ομόλογα.
Η ΕΚΤ το είχε εγκαταλείψει αφενός γιατί κρίθηκε αναποτελεσματικό καθώς οι επαναγορές ελληνικών ομολόγων ξεκίνησαν στις 680 μονάδες βάσης spreads και έφθασε έως τις 1420 μονάδες βάσης αφετέρου γιατί υφίσταται πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας…και στην ΕΚΤ.
Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε ομόλογα Ιταλίας και Ισπανίας είναι ξεκάθαρο πισωγύρισμα και αποδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.
Ξεκάθαρο πισωγύρισμα είναι και η ενεργοποίηση του μηχανισμού παροχής ρευστότητας για 6 μήνες.
Η απόφαση της ΕΚΤ από την Τετάρτη 10 Αυγούστου να ενεργοποιήσει μηχανισμό 6μηνης παροχής ρευστότητας από 3μηνης που ισχύει έως τώρα αποτελεί την χειρότερη πρακτικά είδηση των τελευταίων μηνών.
Η ΕΚΤ με την αλλαγή στάσης ή καλύτερα μεταστροφή 180 μοιρών αναγνωρίζει με αυτή την πρακτική της ότι το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται σημαντικά στην Ευρώπη άρα δυσχεραίνεται και το κλίμα στις τράπεζες…
Η ΕΚΤ είχε ενεργοποιήσει τον μηχανισμό 6μηνης παροχής ρευστότητας στην εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers αλλά και σε περιόδους σημαντικής επιδείνωσης των τραπεζών.
Η στρατηγική που ακολουθούσε η ΕΚΤ εσχάτως ήταν η σταδιακή απόσυρση των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας προς τις τράπεζες καθώς και η μείωσης της παρεχόμενης ρευστότητας με την προοπτική ότι οι οικονομίες θα βελτιώνονταν και οι τράπεζες θα μείωναν την εξάρτηση τους από την ΕΚΤ.
Όλη αυτή η στρατηγική κατέρρευσε, γεγονός είναι ότι η μεταστροφή από 3μηνη παροχή ρευστότητας σε 6μηνη σηματοδοτεί μια περίοδο επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος της Ευρώπης και ταυτόχρονα περίοδο επιδείνωσης της κατάστασης ρευστότητας των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.
Βέβαια μπορεί να προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι τράπεζες θα αντλούν ρευστότητα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και αυτό θα διευκολύνει την στρατηγική των τραπεζών αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την επιδείνωση του κλίματος.
Η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα στις αγορές οι οποίες το αποκωδικοποίησαν σωστά. Η κατάσταση στην Ευρώπη επιδεινώνεται…..


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου