Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Δεκανίκι Ομπάμα στην παραπαίουσα παγκόσμια αγορά Οριστική η ρήξη των κέντρων αποφάσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη με τους οίκους αξιολόγησης

Από το ιστολόγιο http://www.newstoday.gr/

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, η οποία... χορεύει στους ρυθμούς των διεθνών οίκων αξιολόγησης και της κρίσης της αμερικανικής οικονομίας.
Δεκανίκι Ομπάμα στην παραπαίουσα παγκόσμια αγορά
Σχεδόν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου περνούν “μαύρες” ημέρες. Από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και από τις ΗΠΑ μέχρι τη Λατινική Αμερική, οι διεθνείς αγορές συρρικνώνονται με ταχύτατο ρυθμό.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor΄s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από “ΑΑΑ” σε “ΑΑ+”. Με την υποβάθμιση αυτή οι ΗΠΑ κατατάσσονται χαμηλότερα από το Λιχτενστάιν και στο ίδιο επίπεδο με το Βέλγιο.



Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας προέβη σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό και κατ' επέκταση προς τις διεθνείς αγορές, υπερασπίζοντας την ισχύ της χώρας του στην παγκόσμια οικονομία και δείχνοντας στην πράξη ότι η ρήξη των κέντρων αποφάσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη με τους οίκους αξιολόγησης και τα παιχνίδια των κερδοσκόπων είναι οριστική.
Ο Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο κατηγόρησε το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. "Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά", είπε.
Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους. Χαρακτηριστική ήταν η ακόλουθη ατάκα του Αμερικανού προέδρου: “Ανεξάρτητα από το τι λένε οι οίκοι αξιολόγησης, οι ΗΠΑ ήταν, είναι και θα είναι πάντα βαθμίδας ΑΑΑ”.
Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες ο ίδιος θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την τελευταία ώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της στα πεδία αυτά "έως τα τέλη του Νοεμβρίου".
Την ίδια στιγμή οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch δεν αποκλείουν η Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ για άλλη μια φορά, στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.
Οι ΗΠΑ είναι σχεδόν απίθανο να ανακτήσουν σύντoμα την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση "ΑΑΑ", δήλωσε ο David Beers, επικεφαλής του τομέα αξιολόγησης κρατικού χρέους της Standard & Poor΄s.
Το μικρότερο χρονικό διάστημα που πήρε ποτέ σε μια χώρα να ανακτήσει την κορυφαία αξιολόγηση είναι 9 χρόνια, σύμφωνα με στελέχη της S&P.
“Τιτανικός” στα διεθνή χρηματιστήρια
Έντονα πτωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο του Παρισιού, με το δείκτη CAC40 να κλείνει με μείωση 4,68%, ακολουθώντας τη σημερινή κυρίαρχη τάση στις διεθνείς χρηματαγορές, που τροφοδοτεί η απώλεια του "τριπλού Α" για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.
Ο CAC40 σήμερα απώλεσε 153 μονάδες, υποχωρώντας στις 3.125 στο τέλος της εντεκάτης διαδοχικώς πτωτικής συνεδρίας, γεγονός χωρίς προηγούμενο μετά το 1987, οπότε λειτουργεί ο δείκτης αυτός.
Οι διεθνείς χρηματαγορές ήταν πολύ πτωτικές σήμερα, παρά τις παρεμβάσεις που οι πολιτικοί έκαναν μέσα στο σαββατοκύριακο, θέλοντας να καθησυχάσουν το επενδυτικό κοινό και να δώσουν εύστοχες απαντήσεις στην κρίση.
Αξιόλογες μετοχές ακολούθησαν το γενικό κλίμα συναλλαγών στο Παρίσι. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault έκλεισε στα 28 ευρώ, καταγράφοντας απώλεια 9,27% μέσα σε μία ημέρα, ενώ της Alcatel-Lucent μόλις στα 2,22 ευρώ με ημερήσια απώλεια 9,71%.
Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλύτερα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο FTSE100 απώλεσε σήμερα 3,39% --τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση--"αφήνοντας περιθώριο στην εκδήλωση του επενδυτικού πανικού", το έναυσμα για τον οποίο έδωσε η υποβάθμιση απ την Standard&Poor's της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας.
Σήμερα ο FTSE100 --στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας απώλεσε σχεδόν το 10% της αξίας του-- έκλεισε στις 5.068 μονάδες με απώλεια 178 μονάδων, επανερχόμενος στο επίπεδο του Ιουλίου 2008.
Έντονα πτωτικές σήμερα οι μετοχές ορυχείων, παραδείγματος χάρη η Vedanta έκλεισε στις 1.297 πέννες με ημερήσια απώλεια 9,30%, η Xstrata έκλεισε στις 969 πέννες με ημερήσια απώλεια 7,68% και τέλος η Glencore έκλεισε στις 380 πέννες με ημερήσια απώλεια 6,84%.
Στο Μιλάνο, ο βασικός δείκτης FTSEMib περιορίστηκε στο τέλος της συνεδρίασης σήμερα στις 15.640 μονάδες, με ημερήσια απώλεια 2,43%, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τη διάδοση της κρίσης χρέους σε Ιταλία και Ισπανία και για την αμερικανική οικονομική κρίση.
Και το γερμανικό χρηματιστήριο "παραδόθηκε" τελικά, σήμερα, στην κυρίαρχη πτωτική τάση.
Ο βασικός δείκτης Dax30 κατρακύλησε στο τέλος της συνεδρίασης κατά 5,02% σε σύγκριση με την Παρασκευή, περνώντας κάτω από το επίπεδο των έξι χιλιάδων μονάδων.
Έκλεισε στις 5.923 μονάδες, με βασικά θύματα τις μετοχές στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Κάπως καλύτερα τα πράγματα εξελίχθηκαν σήμερα στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης, όπου ο δείκτης Ibex-35 υποχώρησε συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές λιγότερο, τελικά σε ποσοστό 2,44 κλείνοντας τη συνεδρίαση στις 8.459 μονάδες.
Αναιρέθηκαν στην πορεία της συνεδρίασης τα αρχικά εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό ως και 3,4% ως προς το κλείσιμο της Παρασκευής, στο φως των συντονισμένων ενεργειών των πολιτικών για να δοθεί λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Οι συναλλαγές σε θετικό έδαφος τελείωσαν το μεσημέρι, στη συνέχεια και έως να λήξει η συνεδρίαση απετέλεσαν πρόσκαιρες "αναλαμπές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου