Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να πιέσει τη Συρία

Από το ιστολόγιο http://www.newpost.gr/

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να πιέσει τη Συρία
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, να ασκήσει πιέσεις στη Συρία για να «στείλει τους στρατιώτες της πίσω στους στρατώνες τους».

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία τις πρώτες πρωινές σήμερα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου η Κλίντον αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία και στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για να σταματήσει τη στρατιωτική καταστολή κατά των διαφωνούντων.

«Η υπουργός Κλίντον συζήτησε την αμερικανική θέση σύμφωνα με την οποία η Συρία πρέπει αμέσως να στείλει τους στρατιώτες της πίσω στους στρατώνες τους και να ελευθερώσει όλους τους φυλακισμένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Η Χ. Κλίντον ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών να διαβιβάσει τα μηνύματα αυτά στη συριακή κυβέρνηση. Επανέλαβε επίσης την αμερικανική στήριξη προς μια δημοκρατική μετάβαση στη Συρία», πρόσθεσε ο Τόνερ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει το Σάββατο ότι ο Νταβούτογλου θα μεταβεί την Τρίτη στη Συρία για να διαβιβάσει «με αποφασιστικότητα» στο καθεστώς της Δαμασκού τα μηνύματα της Άγκυρας, της οποίας έχει εξαντληθεί η υπομονή απέναντι στη βία της καταστολής στη χώρα αυτή.

Από τις 15 Μαρτίου που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης στη Συρία τουλάχιστον 1.600 πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12.000 συνελήφθηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Κυριακή οι συριακές δυνάμεις ασφάλειας προχώρησαν σε νέα αιματηρή καταστολή των διαμαρτυριών, σκοτώνοντας 54 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου