Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Βερολίνο: «Παραμένει ως έχει» ο EFSF

Από το ιστολόγιο http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2032628

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα πρέπει να «παραμείνει ως έχει», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, παρά τις εκκλήσεις να αυξηθούν οι πόροι του λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους.
Στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο την 21η Ιουλίου «αποφασίστηκε ότι ο EFSF μένει ως έχει και ότι θα διατηρήσει το κεφάλαιο που είχε (οριστεί) πριν από την ημερομηνία αυτή», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.
O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ.
Είχαν προηγηθεί, τις τελευταίες ημέρες, εκκλήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν να «μεγεθυνθεί» το κεφάλαιο του ταμείου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ εκτίμησε από την πλευρά του ότι η «υλοποίηση με αποφασιστικότητα» των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου είναι η απάντηση στην έξαρση της κρίσης.
«Όταν δρούμε αποφασιστικά στέλνουμε το μήνυμα στις αγορές κεφαλαίου ότι υπερασπιζόμαστε το σύστημα του ευρώ», ανέφερε ο κ. Ρέσλερ σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.
Ο φιλελεύθερος υπουργός σημείωσε ότι η αμφισβήτηση αυτών των αποφάσεων μετά την πάροδο μόλις δύο εβδομάδων, «πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα και προκαλεί ανησυχία στις αγορές».



Κατά τον κ. Ρέσλερ, θα πρέπει ταυτόχρονα να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών. «Βοηθούμε, επί παραδείγματι, την Ελλάδα στη συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και στη βελτίωση των φορολογικών ελέγχων. Γερμανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα ηλιακής ενέργειας, είναι, επίσης, πρόθυμες να πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Ως υπουργός Οικονομίας καλωσορίζω κάθε τέτοια προσπάθεια», τόνισε.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε εξέφρασε την αντίθεσή του στη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ιταλία και εκτίμησε ότι η χώρα «θα τα καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις».
«Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η δομή της ιταλικής οικονομίας είναι εμφανώς σταθερότερη και ανταγωνιστικότερη από την ελληνική», είπε ο κ. Μπρίντερλε. «Στόχος μας είναι ένα σταθερό ευρώ. Γι' αυτό πρέπει η Ιταλία και η Ισπανία τώρα να εξυγιάνουν δραστικά τους προϋπολογισμούς τους και να μειώσουν αισθητά τα ελλείμματα.»
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου