Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Τουρκικό πρέσινγκ για φυσικό αέριο Η Άγκυρα ενημερώνει διεθνείς οργανισμούς για «δικαιώματά της»

Από το ιστολόγιο http://www.philenews.com/el-gr/New-Homepage-With-Slider/4995/76212

Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν αποδέχεται συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ
Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν αποδέχεται συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ
Λευκωσία: Ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κύπρο φτιάχνει η Άγκυρα διά απειλών και εκβιασμών, ώστε να μην προχωρήσει η Λευκωσία στην εξόρυξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. Οι απειλές κλιμακώνονται με παρεμβάσεις του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών ενώ την ίδια ώρα, μεθοδευμένα προσπαθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βάλει χέρι στο φυσικό πλούτο της.

Η Τουρκία, ισχυρίζεται, σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16'18"Ε.». Δηλαδή εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η γραμμή αυτή αρχίζει από τα παράλια της Τουρκίας και επεκτείνεται μέχρι και την Αίγυπτο. Ο ισχυρισμός αυτός έχει κατατεθεί ως επίσημη θέση της Τουρκίας και στην ΕΕ.

Παράλληλα, η Άγκυρα διαμηνύει πως δεν αποδέχεται συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιεσδήποτε άλλες κινήσεις για τον καθορισμό της ΑΟΖ και τη διεξαγωγή ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση προχωρεί σε διαβήματα για τις νέες αναβαθμισμένες τουρκικές προκλήσεις. Θα ενημερωθούν ξένες κυβερνήσεις και οργανισμοί για τις απειλές που εκτοξεύει η Άγκυρα.

Σημειώνεται συναφώς ότι η Λευκωσία διά του Υπουργείου Εξωτερικών, θα ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ. Η κυβέρνηση θα θέσει το ζήτημα τούτο στη Γραμματεία του ΟΗΕ ενόψει και της υποβολής της έκθεσης για το Κυπριακό του Μπαν Κι Μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου