Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

"Τσουνάμι" υποβαθμίσεων από S&P φοβούνται οι αγορές

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1256675
Η Standard & Poor’s ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ασιατικές αξιολογήσεις μπορεί να έλθουν αντιμέτωπες με υποβάθμιση, εάν οι χρηματοοικονομικές αγορές παγκοσμίως επιδεινωθούν.

Η Standard & Poor’s διευκρίνισε ωστόσο ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ αργά το βράδυ της Παρασκευής, δεν πρόκειται να επηρεάσει τις κρατικά ομόλογα των ασιατικών χωρών, βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών, η αλλαγή στην αμερικανική αξιολόγηση υποδεικνύει ένα αβέβαιο και προκλητικό περιβάλλον στο μέλλον.

«Δεδομένης της διασύνδεσης των αγορών παγκοσμίως, μια απροσδόκητα κατακόρυφη πτώση στις αναπτυγμένες αγορές παγκοσμίως, μπορεί να αλλάξει την εικόνα», αναφέρει η S&P.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στις αγορές των αναπτυγμένων κρατών, πιθανότατα θα οδηγήσουν στη χρήση της ισχύς των ισολογισμών των χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, για να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες τους.


Ωστόσο, προειδοποιεί πως η δημοσιονομική ικανότητα χωρών όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και η Νέα Ζηλανδία, έχουν συρρικνωθεί από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από το 2008.

«Οι επιδράσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση στις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού θα είναι περισσότερο αρνητικές από ό,τι ήταν προηγουμένως, ενώ ένας μεγάλος αριθμός αρνητικών κινήσεων στις αξιολογήσεις, αναμένεται να ακολουθήσει», προειδοποιεί ο οίκος.

Εξάλλου, μιλώντας στο CNBC, ο David Beers της S&P τόνισε ότι «δεν υπάρχει λίστα» με τις χώρες τις οποίες σχεδιάζει να υποβαθμίσει, και ότι οι κινήσεις της έρχονται όταν βλέπει επιδείνωση οικονομικών στοιχείων ή αύξηση του χρέους.

«Δεν έχουμε hit list», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Beers μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ενώ πρόσθεσε ότι με βάση το αρνητικό outlook που έχει επιδώσει στις ΗΠΑ, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει άλλη μία υποβάθμιση μέσα σε έξι μήνες-δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου