Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Ομπάμα: "Πάντα θα είμαστε μια χώρα ΑΑΑ"

Από το ιστολόγιο http://news247.gr/
Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν οίκο αξιολόγησης για να τους πει τι θα κάνουν, τόνισε στο διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα. Παρά την υποβάθμιση οι αγορές συνεχίζουν να δείχνουν πίστη στην αμερικανική οικονομία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας από τον Λευκό Οίκο κατηγόρησε σήμερα το πολιτικό αδιέξοδο που διαπιστώθηκε στην Ουάσινγκτον στη διακομματική διαβούλευση για χρέος-έλλειμμα για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ. "Αμφισβητήθηκε η ικανότητα του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει ορθά", είπε.



"Οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’80 μπορούμε να εργαστούμε μαζί ως ένα έθνος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση" είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονταν έναν οίκο αξιολόγησης να τους πει πως χρειάζονται μια εξισορροπημένη, μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη μείωση του ελλείμματος.
"Αυτό ίσχυε την τελευταία εβδομάδα, ίσχυε πέρυσι, ίσχυε από όταν ανέλαβα την προεδρία", είπε."Δεν χρειαζόμασταν έναν οίκο αξιολόγησης να μας πει πως το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών στην Ουάσινγκτον δεν ήταν εποικοδομητικό".
Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση πολλών παραγόντων της διεθνούς οικονομίας, διατηρούν στο ΑΑΑ την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητά τους."Ημασταν και είμαστε χώρα ΑΑΑ".
Όμως, η υποβάθμισή της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor's θα πρέπει να δώσει κίνητρο στο Κογκρέσο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου ελλείμματος "το οποίο δεν θα συρρικνωθεί μόνον μέσω της περικοπής δημοσίων δαπανών" αλλά και μέσω της αύξησης των φορολογικών εσόδων, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε δε αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα των ΗΠΑ, σημειώνοντας  πως "δε μας λείπουν οι ιδέες" αλλά από τους πολιτικούς λείπει η θέληση για εφαρμογή.
Ανήγγειλε, συγχρόνως, ότι κατά τις προσεχείς εβδομάδες ο ίδιος θα παρουσιάσει δημόσια τις προτάσεις του, για τον περιορισμό των διαφόρων κατηγοριών ελλειμμάτων στον αμερικανικό προϋπολογισμό.
Υπενθυμίζεται ότι σκέλος της συμφωνίας στο Κογκρέσο για το χρέος και το έλλειμμα του δημοσίου, που εγκρίθηκε την τελευταία ώρα την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, προβλέπει ότι μια κοινοβουλευτική Επιτροπή θα παρουσιάσει κι αυτή τις προτάσεις της στα πεδία αυτά "έως τα τέλη του Νοεμβρίου".
Ο πρόεδρος Ομπάμα επέμεινε ότι οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πρέπει να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, την ώρα που οι προσαρμογές που θα γίνουν στα δημοφιλή κοινωφελή προγράμματα θα πρέπει να είναι "μετριοπαθείς".
Ωστόσο, το αμερικανικό χρηματιστήριο αντιδρά νευρικά.
Ο βιομηχανικός Ντάου Τζόουνς χάνει σήμερα 3,86%, ο Standard&Poor's κι ο Nasdaq σχεδόν 5% γύρω στις 21.30 ώρα Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αιφνιδίως το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου.
"Ο στρατός θα επιτύχει στην αποστολή του στο Αφγανιστάν"
Αναφερθείς στο Αφγανιστάν, ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η απώλεια 30 Αμερικανών στρατιωτών σε συντριβή ελικοπτέρου στο Αφγανιστάν δεν θα αποθαρρύνει τον αμερικανικό στρατό από την αποστολή που έχει αναλάβει στη χώρα αυτή.
Ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα "επιτύχουν" στην αποστολή αυτή. "Ξέω ότι οι στρατιώτες μας θα συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά ώστε να διασφαλίσουν ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι καταφύγιο τρομοκρατών. Θα συνεχίσουμε και θα επιτύχουμε", είπε.
Χαρακτήρισε δε"οδυνηρή υπενθύμιση" των κινδύνων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι στρατιώτες, αναφερόμενος στην απώλεια των 30 στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους καταρρίφθηκε από τους Ταλιμπάν, τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου