Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

«Παράδοση εθνικής κυριαρχίας» χρεώνει η αντιπολίτευση στον Μπερλουσκόνι

Από το ιστολόγιο http://tvxs.gr/

Για παράδοση της εθνικής κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατηγορεί η ιταλική αντιπολίτευση τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι με αφορμή τη «μυστική» επιστολή που δημοσιεύει η Corriere della Sera, στην οποία η ιταλική κυβέρνηση φέρεται να έχει δεσμευτεί για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας.


Σημειώνεται πως η ΕΚΤ συμφώνησε χτες να αγοράσει ιταλικά και ισπανικά ομόλογα για να καθησυχάσει τις αγορές, καθώς τα spread των ομολόγων των δύο χωρών έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Ο Μπερλουσκόνι συμφώνησε να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και την Παρασκευή παρουσίασε ένα προσχέδιο αυτών.
«Ο Μπερλουσκόνι σύρθηκε από το αυτί από την ΕΕ και τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς» δήλωσε ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών της αντιπολίτευσης. «Θα έπρεπε να προσφέρει για πρώτη φορά μια υπηρεσία στη χώρα, να φύγει». Τίτλος άρθρου της κεντροαριστερής εφημερίδας «La Repubblica» κάνει λόγο για «Παλάτσο Μέρκελ», ένα λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωθυπουργικής κατοικίας, Παλάτσο Κίτζι, και της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν στη Corriere della Sera η ΕΚΤ απαίτησε από τη Ρώμη, μέσω μίας «μυστικής επιστολής», να επισπεύσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περιστολής των δημοσιονομικών δαπανών για να μειώσει το μεγάλο βάρος του κρατικού χρέους, με αντάλλαγμα την αγορά ιταλικών ομολόγων. Σύμφωνα με την εφημερίδα τη «μυστική επιστολή» συνυπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Τρισέ.
Από την πλευρά της, η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας των ιταλικών συνδικάτων CGIL, σε συνέντευξή στην εφημερίδα Corriere della Sera κάλεσε τον Μπερλουσκόνι να δηλώσει «ποιοι όροι επιβλήθηκαν από την ΕΚΤ για την αγορά των ιταλικών ομολόγων». Η Σουζάνα Καμούσο τόνισε πως το περιεχόμενο όποιας επαφής υπήρξε με την ΕΚΤ θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί πλήρως και «χωρίς περικοπές ώστε όλοι να μπορέσουν να κρίνουν σε ποιο σημείο είμαστε όσον αφορά την κρίση, χωρίς το βέλο των κυβερνητικών ψεμάτων».
Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχεται ο ιταλός πρωθυπουργός είναι πως ο Μάριο Μόντι, πρώην ευρωπαίος επίτροπος και φερόμενος ως ενδεχόμενος πρωθυπουργός μιας δυνητικής «κυβέρνησης τεχνοκρατών», που ορισμένα κόμματα θέλουν να αντικαταστήσει αυτή του Μπερλουσκόνι, αναφέρει σε άρθρο του στην Corriere della Sera πως ο δεξιός συνασπισμός έχει ουσιαστικά εκχωρήσει την εξουσία. «Ήδη ουσιαστικά βρίσκεται μια "τεχνοκρατική κυβέρνηση" στην εξουσία», αναφέρει και προσθέτει : «Η μορφή διατηρείται, οι υπουργοί παραμένουν στις θέσεις τους. Η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής παραμένει άθικτη. Αλλά οι κύριες αποφάσεις λαμβάνονται από μια ‘υπερεθνική τεχνική κυβέρνηση’ που εκτείνεται στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη».
Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα ο Μπερλουσκόνι έχει αποκαλύψει ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του, ωστόσο απέκλεισε ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές πριν από το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου