Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

"Τριγμοί" στα ασιατικά χρηματιστήρια... μέσω S&P

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/Markets.asp?id=1256669
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από την S&P προκαλεί σεισμικές δονήσεις στις ασιατικές αγορές. Σοβαρές απώλειες και προσωρινή διακοπή των συναλλαγών στη Νότια Κορέα, απώλειες άνω του 3,7% σε Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη.

«Οι επενδυτές θα πρέπει να τοποθετούνται με επιφυλάξεις», προειδοποίησε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής του μεγαλύτερου fund ομολόγων στον κόσμο Pimco. «Η υποβάθμιση θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο για την ανάπτυξη», σημείωσε. «Η άλλοτε αδιανόητη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ συνιστά ένα ακόμη χτύπημα για την ήδη εύθραυστη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη».

Τα ασιατικά χρηματιστήρια «καταρρέουν» το ένα μετά το άλλο, καθώς η κίνηση της S&P δημιουργεί μπαράζ ανησυχιών για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, τη στιγμή που το «φάντασμα» μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης πλανάται πάνω από τις παγκόσμιες χρηματαγορές. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, από την πλευρά τους, εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν συντονισμένοι δράση, όμως πλέον τίποτα δεν δείχνει να μπορεί να καθησυχάσει τους επενδυτές.


Εξάλλου, η αποτυχία της Ιαπωνίας να αντιστρέψει την ανατίμηση του γεν είναι πιστωτικά αρνητική για την εύθραυστη οικονομία της, όπως ανέφερε αναλυτής της Moody’s Investors Service, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα «πυρομαχικά» της Ιαπωνίας, παρά το γεγονός ότι είναι πολλά, δεν είναι αρκετά να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις της αγοράς.

Έτοιμη να αντιμετωπίσει όπως πρέπει τις εξελίξεις στις αγορές, δηλώνει η G7, αναφορικά με τις ανησυχίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη δεν μπορούν να διαχειριστούν το υψηλό χρέος, ώστε να κατευνάσουν την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση.

«Είμαστε δεσμευμένοι να λάβουμε συντονισμένη δράση όπου χρειάζεται, να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα, και να στηρίξουμε τη λειτουργία των χρηματοοικονομικών αγορών, τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G7.

Αν και δεν έγινε καμία αναφορά στην απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, η G7 στήριξε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη «για τις αποφασιστικές ενέργειες στις οποίες προχώρησαν για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις χρέους».

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific «βουλιάζει» σε ποσοστό 3,1% στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.097,56 μονάδες, με απώλειες 2,2%. Ο ευρύτερος Topix υποχώρησε σε ποσοστό 2,3%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει σοβαρές απώλειες 3,81%. Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει αρνητικά πρόσημα με τον Shanghai Composite να υποχωρεί σε ποσοστό 3,68% και τον ευρύτερο CSI 300 να καταγράφει απώλειες 3,55%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρεί 3,44%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex σημειώνει πτώση 3,82%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX υποχωρεί 2,91%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία σημειώνει απώλειες 2,78%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 χάνει 2,37%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει πτώση 4,59%.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου