Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ερχεται και ανοίγει πάλι τα τεφτέρια της η τρόικα

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=301390

Στις 29 Αυγούστου τοποθετείται -προς το παρόν- η κάθοδος της τριανδρίας της τρόικας, μεταφέροντας χρονικά όλο το «πακέτο» λήψης αποφάσεων για την καταβολή της 6ης δόσης του Σεπτεμβρίου και για το νέο δάνειο, αλλά και τις συστάσεις για τυχόν νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.

Ο γνωστός μας Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ βρίσκεται σε αποστολή στην Πορτογαλία Ακόμη επίσημη ημερομηνία άφιξης δεν υπάρχει. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ως μόνο δεδομένο ότι μία εβδομάδα πριν από στις 22 Αυγούστου, καταφτάνουν οι «μικροί» της τρόικας και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 εβδομάδα (έως τις 29 Αυγούστου) για να προετοιμάσουν το «έδαφος» για την τριανδρία.



Κοινοτικά στελέχη εξηγούν ότι από καιρό ανεπισήμως η 15η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκταμίευσης της 6ης δόσης θεωρείται . ενδεικτική. Τα διαθέσιμα της Ελλάδας ξεπερνούν σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα 13 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια άτομα που «τρέχουν» την επιτήρηση της Ελλάδος απασχολούνται το τελευταίο διάστημα με το πορτογαλικό ζήτημα.
Ούτως ή άλλως, ο βασικός λόγος επιτάχυνσης, η Ελλάδα να έχει διαθέσιμο το νέο και το παλαιό δάνειο ταυτόχρονα τον Σεπτέμβριο, δεν φαίνεται πλέον εφικτός. Εχει γίνει δημοσίως αποδεκτό ότι η συμφωνία με τους ιδιώτες μεταφέρεται για το τέλος Σεπτεμβρίου (στην καλύτερη περίπτωση).
Στο σενάριο αποσύνδεσης (χρονικής) της συμφωνίας των ιδιωτών με την απόφαση για την ενίσχυση του μηχανισμού (EFSF) και πάλι χρειάζεται χρόνος: η πρόταση από πλευράς Ε.Ε. θα έρθει στο τέλος Αυγούστου (σύμφωνα με δηλώσεις του Ολι Ρεν) και μετά εκκρεμεί η διεργασία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Πριν γίνουν όμως όλα αυτά η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την κριτική της τρόικας, η οποία θα έρθει για να κρίνει αν η κυβέρνηση έκανε όσα έπρεπε για να πάρει την επόμενη δόση του γνωστού δανείου. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, επισημαίνουν αρμόδια στελέχη.
Εξηγούν ότι, πέρα από την τρύπα των 4,5 δισ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό, η τρόικα περιμένει και απτά αποτελέσματα στα διαρθρωτικά μέτρα που ζήτησε να λάβει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο.
Στα έσοδα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει με εντυπωσιακές δεσμεύσεις για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, αλλά και με προγραμματισμό περικοπής δαπανών.
Εκκρεμεί ωστόσο μια σειρά από παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους δανειστές: το νέο μισθολόγιο, τα λουκέτα και οι συγχωνεύσεις των μεγάλων ΔΕΚΟ, οι παρεμβάσεις σε βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και στις επικουρικές που ακόμη αναμένονται, αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις με την ενεργοποίηση του Ταμείου που παραμένει στα χαρτιά, αφού δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για να μεταβιβάσει -αμετάκλητα- την κυριότητα ΔΕΚΟ και ακινήτων του Δημοσίου όπως αναφέρει ρητά το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαινάνσιαλ Τάιμς», υπάρχει στις Βρυξέλλες σκέψη πέρα από την 6η δόση να καλυφθεί η επαναγορά ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο των 110 δισ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίζει το πώς αφού θα απαιτούσε την εμπροσθοβαρή εκταμίευση των δόσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου