Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη η κρίση στην ευρωζώνη - Τέσσερις αναλυτές προειδοποιούν για τα χειρότερα

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Εξαιρετικά δυσοίωνο παρουσιάζεται το μέλλον της ευρωζώνης σε περίπτωση που η Ιταλία βυθιστεί στην κρίση χρέους απειλώντας ολόκληρο το ευρωσύστημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup σε περίπτωση που η Ιταλία και η Ισπανία δεν καταφέρουν να εξυπηρετούν το χρέους τους έρχεται μία δεκαετία τουλάχιστον οικονομικής ύφεσης.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας, Matt King, οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να αφήσουν την Ιταλία και την Ισπανία να χρεοκοπήσουν, καθώς θα χαθεί τουλάχιστον μία δεκαετία. Για ακόμη μία φορά όμως οι Ευρώπη φαίνεται να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, με τη Γαλλία να έχει έρθει κι αυτή στο προσκήνιο προκαλώντας πρωτοφανείς αναταράξεις στις αγορές.
Οι φημολογίες που έχουν διασπαρθεί για τη Γαλλία ενισχύουν τις ανησυχίες για την πορεία και την αξιοπιστία της ευρωζώνης, αναφέρει ο αναλυτής John Wraith, της BofA Merrill Lynch. Όλες οι χώρες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο με την κατάσταση στην περιφέρεια συνεχώς να επιδεινώνεται. Οι επενδυτές πλέον αναζητούν τη λύση για να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους, και αυτή σίγουρα δεν βρίσκεται εντός της ευρωζώνης. 

Ο Moorad Choudhry της Royal Bank of Scotland αποφεύγει όπως λέει να τοποθετηθεί στις γαλλικές τράπεζες. Εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα ότι οι κυβερνήσεις ξοδεύουν περισσότερα από ότι μπορούν να αντέξουν. Την ίδια ώρα απαγορεύουν το short selling, αφήνοντας «απέξω» πολλά κεφάλαια που αναζητούν «καταφύγιο».
"Βαρίδι" για την πορεία του ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί η διεύρυνση των ευρωπαϊκών CDS, όπως επισημαίνει στην τελευταία τεχνική της ανάλυση η Barclays Capital, εκτιμώντας ότι οι πιέσεις στο ευρώ θα συνεχιστούν...
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι το ευρώ θα βρει αντίσταση στα επίπεδα των 1,4310 δολαρίων, ενώ κρίσιμο σημείο στήριξης θεωρούνται τα επίπεδα του 1,41.
Αναφερόμενη στην πορεία της ισοτιμίας δολαρίου - ελβετικού φράγκου, η Barclays Capital διαπιστώνει ότι υπάρχουν ενδείξεις "ξεπουλήματος", τις οποίες και χαρακτηρίζει υπερβολικές. Ο οίκος παραμένει bearish όσον αφορά στην πορεία από εδώ και στο εξής δολαρίου - ελβετικού φράγκου, ωστόσο αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό ότι ενδεχομένως να εμφανιστεί αγοραστικό ενδιαφέρον.
Bearish δηλώνει ο οίκος και για την ισοτιμία βρετανικής στερλίνας - δολαρίου.
"Η παραδοσιακή συμπεριφορά για την ισοτιμία δολαρίου - γιεν είναι μία: Απότομη αύξηση του γιεν, παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, παύση και μετά η αγορά δοκιμάζει το μέγεθος της παρέμβασης", αναφέρει η Barclays Capital, σχολιάζοντας την πορεία της ισοτιμίας δολαρίου - γιεν.

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου