Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Προστατεύει τους επενδυτές η απαγόρευση του short-selling; Μαθήματα… από τον μεγαλύτερο short-seller των αγορών παγκοσμίως

Από το ιστολόγιο www.bankingnews.gr

     Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση των αρχών τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών να απαγορεύσουν το short selling στις τραπεζικές μετοχές, με τους αναλυτές να προχωρούν αναπόφευκτα στη σύγκριση της τακτικής με αυτά που συνέβησαν στις ΗΠΑ την εποχή που κατέρρευσε η Lehman Brothers και νωρίτερα η Bear Stearns.
Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν ο πανικός που προκλήθηκε στις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ισπανίας προήλθε από τη συμπεριφορά των «σορτάκηδων» (short-sellers) και των κερδοσκόπων. Ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) το Δεκέμβριο του 2008 είχε αναφέρει ότι ένα μεγάλο λάθος που οδήγησε στο πρωτοφανές sell off της επομένης της κατάρρευσης της Lehman ήταν η επί τρεις εβδομάδες απαγόρευση του short selling στις τραπεζικές μετοχές. Τους ισχυρισμούς του Cox ήλθε να επιβεβαιώσει η διάδοχος του, Mary Schapiro, η οποία σε ανάλυση της το Μάρτιο του 2010 στην Επιτροπή Financial Crisis Inquiry Commission, ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ πληροφόρηση περί χειραγώγησης μέσω short selling που προκάλεσε την κατάρρευση και της Bear και της Lehman. Μάλιστα, το ίδιο ίσχυσε και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που βυθίστηκαν το Φθινόπωρο του 2008. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η τάση των αρχών να δαιμονοποιούν τους short-sellers είναι ανακριβής, με τις ευρωπαϊκές αρχές να προτιμούν να συντηρούν αυτόν τον μύθο. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έχει κανένα στοιχείο στη διάθεση της που να αποδεικνύει ότι αυτό που έγινε στις τραπεζικές μετοχές, όπως της Societe Generale,  την εβδομάδα που πέρασε, οφείλεται αποκλειστικά στους short-sellers.
Ένας από τους διασημότερους short-sellers των παγκόσμιων αγορών, ο Jim Chanos, σε συνέντευξη του στο δίκτυο Bloomberg News, ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δείχνουν να μην καταλαβαίνουν το νόμο της φυσικής που προειδοποιεί για τις ασύμμετρες συνέπειες που θα έχει μία τακτική. Οι μεγαλύτεροι short-sellers τραπεζικών μετοχών την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2008 (στο sell off των αμερικανικών τραπεζών) ήταν οι ίδιες οι τράπεζες. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην απότομη αύξηση του τραπεζικού δανεισμού, παράλληλα με την απαγόρευση του short-selling στις ΗΠΑ.
Και καταλήγει ο Chanos: Η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ισπανία είναι σαν να μας λένε να σορτάρουμε όλη τη χώρα τους…

www.bankingnews.gr   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου