Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

«Βουτιά» στην ύφεση

Από το ιστολόγιο http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=86053&catID=14

Σε ύφεση της τάξης του 6,9% παραμένει η ελληνική οικονομία σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.

Τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με την ύφεση του 5,5% που ανακοινώθηκε για το α΄ τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με αυτά, σημαντικός παράγοντας φαίνεται ότι είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης και η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας. "Σωσίβιο" της ελληνικής οικονομίας παραμένουν οι εξαγωγές του εμπορικού ισοζυγίου.

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο, η ύφεση φαίνεται να περιορίζεται ανά τρίμηνο, χωρίς αυτό, ωστόσο, όμως να αλλάζει τη συνολική εικόνα.


Να σημειωθεί ότι και επισήμως έχει αναθεωρηθεί η πρόβλεψη επί τα χείρω, και συγκεκριμένα ενώ προβλεπόταν ύφεση 3% για το 2011, αναθεωρήθηκε σε συνεχή πρόβλεψη στο 3,5% και πλέον όλοι μιλούν για μια ύφεση της τάξης του 4%.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΝΔ: Σε «μακρά έρημο» πορεύεται η οικονομία

«Η οικονομία πορεύεται σε μακρά έρημο. Η ένταση και έκταση της ύφεσης είναι πρωτόγνωρη. Υπερβαίνει και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις», δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με την ύφεση του β’ τριμήνου.

«Μια ύφεση που από τη μία μεριά απορροφά την αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας και από την άλλη οδηγεί την οικονομία στην παγίδα ενός τεράστιου χρέους», συμπλήρωσε.

ΚΚΕ: Τα βάρβαρα μέτρα δεν είναι για να αντιμετωπιστεί η κρίση

Το ΚΚΕ αναφέρει ότι αποδεικνύεται ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι για να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά για να προστατευθεί μακροπρόθεσμα η ανταγωνιστικότητα των ομίλων.

ΛΑ.Ο.Σ.: Απαιτείται περισσότερη εντατικοποίηση των προσπαθειών

Σε σχόλιο του για την πορεία της οικονομίας, ο ΛΑ.Ο.Σ σημειώνει: "Η κλιμάκωση της ύφεσης απαιτεί περισσότερη κατανόηση και εντατικοποίηση προσπαθειών σε όλους τους τομείς, από Κόμματα και κοινωνία".

ΣΥΝ: Φανερή η αποτυχία των Μνημονίων

Την αποτυχία της πολιτικής των Μνημονίων και των μέτρων λιτότητας αποτυπώνουν τα στοιχεία του ΑΕΠ, σχολιάζει ο Συνασπισμός. Η ανακοίνωση αναφέρει: "Διάλυση του δημόσιου τομέα, ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της δημόσιας περιουσίας, αύξηση των έμμεσων φόρων, βάθεμα της ύφεσης, υποβάθμιση του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και αύξηση της ανεργίας δείχνουν το αδιέξοδο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης, που οδηγεί σε όλα αυτά τα άδικα και καταστροφικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ανασφάλεια και το φόβο για το άμεσο μέλλον. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος. Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την ανατροπή της άδικης πολιτικής, με τη συμμετοχή του κόσμου στους δρόμους και στις πλατείες όλη της χώρας, είναι παρακαταθήκη για νέους αγώνες στο άμεσο μέλλον".

Δημοκρατική Συμμαχία: Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο

«Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την ύφεση και χθες για την ανεργία, δείχνουν πως η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει καταρρεύσει και ότι η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο. Η αλόγιστη αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ειδικότερα του ΦΠΑ, οδηγεί την οικονομία στην πιο βαθιά ύφεση που έχει γνωρίσει μεταπολεμικά. Τώρα, δίχως καθυστέρηση, απαιτείται να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αλλαγής της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, μεταθέτοντας τη μείωση του ελλείμματος στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και όχι στην αφαίμαξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», τονίζει η Δημοκρατική Συμμαχία για την ύφεση.

Δημοκρατική Αριστερά: Ευθύνη της κυβέρνησης ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα

«Η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο να θεωρεί ως μόνη σταθερή πηγή εσόδων την περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών», σχολίασε η Δημοκρατική Αριστερά.

"Η ανεργία καλπάζει και διαλύει την κοινωνική συνοχή. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προωθήσει άμεσα ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων και να εκκινήσει την καθηλωμένη παραγωγική διαδικασία με ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα", προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου