Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ Ξίνισαν οι κερδοσκόποι από το στοπ στις ανοιχτές πωλήσεις

Από το ιστολόγιο http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=301436

Με έντονη κριτική από τις «δυνάμεις της αγοράς» ξεκίνησε χθες η απαγόρευση του short selling τραπεζικών μετοχών σε 4 χώρες της ευρωζώνης.

 Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο έθεσαν σε εφαρμογή το μέτρο της απαγόρευσης των ανοιχτών πωλήσεων με στόχο να περιοριστούν οι άγριες διακυμάνσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες εφτά ημέρες στις ευρωπαϊκές αγορές και η εκτεταμένη διασπορά φημών για την υγεία των τραπεζών και των υπερχρεωμένων κρατών.


Η Κομισιόν διεμήνυσε ότι η υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου θα είναι περισσότερο αποτελεσματική, ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Κεφαλαιαγορών (ESMA) κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους υπόλοιπους φορείς να υιοθετήσουν ένα σχέδιο όσο το δυνατόν ταχύτερα, ένα σχέδιο πανευρωπαϊκών κανόνων για τις ανοιχτές πωλήσεις.
Το short selling αποτελεί μια επενδυτική στρατηγική, βάσει της οποίας ένας επενδυτής δανείζεται μετοχές και τις πουλά αναμένοντας ότι η τιμή τους θα υποχωρήσει. Στη συνέχεια τις επαναγοράζει σε χαμηλότερη τιμή και τις επιστρέφει στον κάτοχό τους, καρπούμενος τη διαφορά. Αρκετές φορές η πρακτική αυτή συνοδεύεται με διασπορά φημών στην αγορά που επισπεύδουν την πτώση της τιμής των μετοχών και μεγιστοποιούν τα κέρδη. Παραλλαγή αυτής της πρακτικής είναι το naked short selling, όπου ο επενδυτής που ποντάρει στην πτώση δεν έχει καν δανειστεί τις μετοχές.
Σε προχθεσινή της ανακοίνωση η ESMA χαρακτήρισε ξεκάθαρα καταχρηστική την πρακτική του short selling, όταν αυτή συνοδεύεται με διασπορά φημών. Κάτι που εκτιμάται ότι παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στις ευρωπαϊκές αγορές με τους τίτλους των γαλλικών τραπεζών.
Σε χθεσινή του συνέντευξη ο προέδρος της ESMA, Στίβεν Μάιτζουρ, τόνισε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο σε αυτή τη φάση για την εφαρμογή της απαγόρευσης και σε άλλες χώρες. Ωστόσο δεν απέκλεισε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών των 4 χωρών: α. Η Γαλλία απαγόρευσε τις συναλλαγές short selling 11 μετοχών του χρηματοπιστωτικού τομέα για 15 ημέρες, η Ισπανία 16 για 15 ημέρες, το Βέλγιο 4 για αδιευκρίνιστη χρονική περίοδο, ενώ η Ιταλία ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση καλύπτει 29 μετοχές του τραπεζικού και του ασφαλιστικού τομέα.
Οι αποφάσεις αυτές συνετέλεσαν χθες στο να κοπάσουν οι φήμες και ο πανικός στις ευρωπαϊκές αγορές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες τους να σημειώνουν άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης.
Στην απόφαση του μέτρου φέρεται να μη συμφώνησαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Βρετανίας, ενώ η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μιας πανευρωπαϊκής απαγόρευσης του naked short selling.
Οι παίκτες της αγοράς από την πλευρά τους δυσαρεστήθηκαν χύνοντας απίστευτα ποσά χολής κατά του μέτρου. Και τι δεν είπαν. Οτι το μέτρο δεν θα καταφέρει να ανακόψει την αιτία της ανησυχίας των επενδυτών για τη μακροπρόθεσημη δημοσιονομική πολιτική της ευρωζώνης. Οτι θα έχει μόνο προσωρινό αποτέλεσμα. Οτι δεν παρατηρήθηκε η στρατηγική αυτή στη διάρκεια της κρίσης. Εως και τους πολιτικούς επέκριναν ως ανεύθυνους, «που είχαν ανακη να δράσουν όλοι μαζί και να αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται όλοι σε διακοπές». *    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου