Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Κύπρος: Η 25η Αυγούστου καθορίζει τη νέα υποβάθμιση

Από το ιστολόγιο http://www.nooz.gr/economy/kipros-i-25i-augoistou-ka8orizei-ti-nea-upova8misi

Το νέο πακέτο μέτρων που θα προωθήσει η Κυπριακή κυβέρνηση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο αν θα αποφευχθεί η νέα υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας, για την οποία προειδοποίησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Poors, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η 25η Αυγούστου, όταν και θα συνέλθει εκτάκτως η Βουλή για να συζητήσει το πακέτο μέτρων της Κυβέρνησης είναι το χρονικό όριο λήψης που θα καθορίσει αν θα προβεί ή όχι σε νέα υποβάθμιση της Κυπριακής Οικονομίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας Κίκης Καζαμίας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με εμπειρογνώμονες των Standard and Poors στους οποίους αναλύει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Κύπρος για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι επικρίσεις της κυπριακής αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση με αφορμή την προειδοποίηση για τη νέα υποβάθμιση. Σ


ε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, αναφέρει: "Τα δημόσια οικονομικά αξιολογούνται πλέον ως μη βιώσιμα και ζητείται η λήψη πειστικών μέτρων, με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών. Μετά την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση, η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι η επιλογή της να προτείνει μαζική αύξηση της φορολογίας, αντί του περιορισμού των δαπανών, δεν πείθει κανέναν, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό".

Παράλληλα, δηλώσει έτοιμος για συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την κατεπείγουσα υιοθέτηση διαρθρωτικών μέτρων.

Για "ημίμετρα και ασπιρίνες" κάνει λόγο το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με τον αντιπρόεδρο Σοφοκλή Σοφοκλέους να κατηγορεί την κυβέρνηση για ατολμία στην λήψη άμεσων αποφάσεων.

"Ο λαός για πρώτη φορά νιώθει την κρίση που ταλαιπωρεί κάθε νοικοκυριό", δήλωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ως το "τελευταίο καμπανάκι" και ως αμφισβήτηση της ικανότητας της κυπριακής κυβέρνησης να περάσει τα αναγκαία μέτρα λιτότητας χαρακτηρίζει την προειδοποίηση σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ενώ, ταυτόχρονα, στρέφει πυρά κατά του προέδρου Χριστόφια.

Πρόωρες εκλογές και σχηματισμό κυβέρνησης με πλειοψηφία στη Βουλή και μεταξύ του λαού ζήτησαν από την πλευρά του οι Οικολόγοι, με τη γενική γραμματέα, Ιωάννα Παναγιώτου να δηλώνει:

"Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας και του ΑΚΕΛ να αποδεχτούν την πρόταση για κυβέρνηση ενότητας, μοναδική επιλογή είναι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές, για το καλό της χώρας και του λαού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου