Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η Αφροδίτη στην Κύπρο δείχνει… τα κάλλη της!

Από το ιστολόγιο http://www.defence-point.gr/news/?p=17255

Το άρωμα της αρχαίας Θεάς… είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αφού το όνομα «Αφροδίτη» παραπέμπει στο οικόπεδο νούμερο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), από όπου στις 21 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εργασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων.
Η ονοματοδοσία του οικοπέδου έχει γίνει από τον πετρελαϊκό κολοσσό που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η αμερικανική Noble Energy. H εξέδρα με το γεωτρύπανο της εταιρείας, το «Noble Homer Ferrington», το οποίο προς το παρόν βρίσκεται σε γειτονική περιοχή, εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, στο κοίτασμα «ΝΟΑ 1», θα αποπλεύσει στις 20 Σεπτεμβρίου με προορισμό το οικόπεδο «Αφροδίτη», όπου θα εργαστεί για ένα περίπου τετράμηνο.





Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα πλωτά γεωτρύπανα στον κόσμο και θεωρείται «τέταρτης γενιάς», αφού ανακατασκευάστηκε πλήρως το 2004, έχοντας κατασκευαστεί αρχικά το 1985. Μπορεί να εργαστεί σε θαλάσσιο βάθος μέχρι και 7.200 πόδια, ενώ μπορεί να τρυπήσει σε βάθος μέχρι και 30.000 πόδια κάτω από το βυθό! Στο οικόπεδο «Αφροδίτη» οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε βάθος μόλις (…) 1.700 μέτρων.
Δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε δικαιωμένοι, αφού το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ είχε προδιαγράψει τις εξελίξεις, ενώ, δυστυχώς, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά, αφού όπως αποκαλύφθηκε στο προηγούμενο τεύχος, η Τουρκία ετοιμάζει προβοκάτσια με σκοπό να περιπλέξει τη διαδικασία αξιοποίησης των υδρογονανθράκων από τους Ελληνοκύπριους.
Την ίδια στιγμή οι Τουρκοκύπριοι ηγέτες έχουν αποθρασυνθεί τόσο, ώστε απειλούν ανοικτά την Κύπρο με κρίση, αφού η Τουρκία, με τη λογική του ισχυρού αρπακτικού, δεν αφήνει τίποτε απείρακτο… Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου