Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Σχεδιάζει να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου ο Standard & Poor's

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/409925


Τα σχέδια του για την Κύπρο γνωστοποίησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ανακοινώνοντας ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Κύπρου, χαρακτηρίζοντας αρνητική την προοπτική της εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου χρέους της χώρας, το οποίο τοποθετεί στη βαθμίδα BBB+. Μετά απο αυτή την εξέλιξη, αρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις για τη νέα πιθανή υποβάθμιση.



''Θεωρούμε ότι η κατάσταση των δημοσιονομικών της κυπριακής Κυβέρνησης δεν είναι πλέον βιώσιμη'', ανέφερε ο S&P's.
''Λόγω της αποχώρησης του μικρότερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, ΔΗΚΟ, η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται, κατά τη γνώμη μας, σε ασθενέστερη θέση σε ό,τι αφορά την προώθηση κατεπειγόντων δημοσιονομικών μέτρων στη Βουλή'', ανέφερε ανακοινωθέν του S&P's.
Ο οίκος έθεσε στην Κύπρο υπό κατάσταση παρακολούθησης, CreditWatch, όπως την αποκαλεί, κάνοντας λόγο για αρνητικές επιπλοκές.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την Κύπρο την 27η Ιουλίου σε BAA1, ενώ ο Fitch σε BBB την 10η Αυγούστου, μια βαθμίδα κάτω από τους ομολόγους του.
Ο οίκος Fitch εκτίμησε ότι η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό αποκατάστασης της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Oικολόγοι:"Η πιθανή νέα υποβάθμιση από τους Standard & Poor's δείχνει τον δρόμο για Προεδρικές εκλογές"
Άρχισαν οι πρώτες αντιδράσης για τη νέα πιθανή υποβάθμιση της Κύπρου από τους  Standard & Poor's.
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε ανακοίνωση του υπσοτηρίζει ότι η πρόσφατη υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τρεις οίκους αξιολόγησης, η υποβάθμιση των Κυπριακών Τραπεζών από τον οίκο Fitch καθώς και η πιθανή νέα υποβάθμιση από τους Standard & Poor's «μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην πιθανότητα η Κυπριακή Κυβέρνηση να μην μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος και τα ελλείμματα της από εξωτερικό δανεισμό».
Οι Standard & Poor's έχουν θέσει την Κύπρο υπό καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (CreditWatch Negative) επικαλούμενοι την εξασθενημένη δημοσιονομική θέση της κυπριακής κυβέρνησης και την αβεβαιότητα για την ικανότητά της να περάσει τα μέτρα λιτότητας, αναφέρουν οι Οικολόγοι.
Σύμφωνα με το Κίνημα, «το δεδηλωμένο σκεπτικό των Standard & Poor's και άλλων παραγόντων των αγορών αποδεικνύει ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση», προσθέτωντας ότι «χρειάζεται μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία να μπορεί να προσδώσει στην κυβέρνηση δύναμη ευελιξίας και πειθούς προς τις ξένες αγορές και που με επαρκή μέτρα θα επιτύχει να αναχρηματοδοτήσει  το χρέος με εξωτερικό δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο, να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να δημιουργήσει ανάπτυξη».

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών «έχει εισηγηθεί στον Πρόεδρο Χριστόφια την συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης από μη κομματικές προσωπικότητες η οποία θα διαμορφώσει νέο πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής για να ξεπεραστεί η οικονομική, κοινωνική, ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίση στην βάση της ενότητας και της κοινωνικής αποδοχής».
    
Η πρότασή αυτή απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια, σημειώνει το Κίνημα «και το κυβερνών κόμμα με το σκεπτικό ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης του προέδρου Χριστόφια ισχύει και η κυβέρνηση είναι υπόθεση κομματική».

Το Κίνημα διαφωνεί με αυτή την άποψη, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «γι’ αυτό καταλήξαμε στη θέση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και δεδομένης της άρνησης του Προέδρου και του ΑΚΕΛ να δημιουργηθεί κυβέρνηση ενότητας, μόνη λύση (δυστυχώς) αποτελεί η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών».
Καταλήγοντας, οι Οκολόγοι υποστηρίζουν ότι «η ανακοίνωση των Standard & Poor's επιβεβαιώνει την ανάγκη δημιουργίας μίας κυβέρνησης που να έχει πλειοψηφία στην βουλή και στον λαό. Υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την άρνηση του Προέδρου και του κυβερνόντος κόμματος να αποδεχτούν την πρόταση για κυβέρνηση ενότητας, μοναδική επιλογή για το καλό της χώρας και του λαού μας είναι η οι πρόωρες προεδρικές εκλογές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου