Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Γκρος: "H Ευρωζώνη θα καταρρεύσει αν η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας"

Από το ιστολόγιο http://www.capital.gr/News.asp?id=1260758

"Η τρέχουσα κρίση είναι πολύ επικίνδυνη" σημειώνει ο διευθυντής του κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, Γερμανός οικονομολόγος, Ντάνιελ Γκρος και προειδοποιεί ότι "αν η Ιταλία ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας, η Ευρωζώνη θα καταρρεύσει".

Ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη ένδειξη της κρίσης .

Επίσης αναφέρει ότι "δεν κινδυνεύει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της χώρας αρκεί η χώρα μας να μην αποτύχει στους συμπεφωνημένους οικονομικούς στόχους. "Η Ευρώπη δεν θα κάνει πίσω σε μια τέτοια συμφωνία. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, το ίδιο θα κάνει και η ΕΕ" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων, δεν είναι λύση η αύξηση των αποθεματικών του EFSF. Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που ενταχθούν στο μηχανισμό η Ιταλία και η Ισπανία, τότε οι δυο αυτές χώρες δεν θα είναι διαθέσιμες ως εγγυητές του EFSF με αποτέλεσμα η Γαλλία και η Γερμανία να επωμιστούν το βάρος και ίσως τελικά χάσουν και αυτές την υψηλή αξιολόγηση ΑΑΑ. Ως καλύτερη λύση αντιτείνει την αναχρηματοδότηση του EFSF από την ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου