Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Ημερήσια κέρδη, εβδομαδιαία πτώση, εμπάργκο στην αγορά CDS & death cross στον S&P

Από το ιστολόγιο http://www.sofokleous10.gr/


Με μεγάλη κέρδη έκλεισαν οι διεθνείς δείκτες μετοχών την Παρασκευή ολοκληρώνοντας μία από εβδομάδες με τη μεγαλύτερη αστάθεια στα τελευταία χρόνια, η οποία συνοδεύτηκε από βραχυπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και μεγάλο ρίσκο, απόρροια της επενδυτικής ανησυχίας που σε κάποιες στιγμές έφτασε σε επίπεδα πανικού.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 3% και σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξαν το 4% ενώ μέχρι αργά το βράδυ οι δείκτες στις ΗΠΑ ενισχύονταν αλλά χωρίς να καταφέρουν να κρατηθούν κοντά στα υψηλά τους της ημέρας. Αν και σε ημερήσια βάση οι μετοχές έκλεισαν με κέρδη σε εβδομαδιαία βάση η εικόνα ήταν διαφορετική με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με απώλειες για 3η διαδοχική εβδομάδα, στο μεγαλύτερο αρνητικό ράλι από τον Απρίλιο του 2009.


Πέρα από αυτό, με βάση την κλασική τεχνική ανάλυση οι αγορές βρίσκονται στα όρια να δώσουν ένα πολύ αρνητικό σήμα, καθώς στο σημαντικότερο διεθνή δείκτη, τον S&P 500, ο Κινητός Μέσος Όρος 50 ημερών διαπέρασε πτωτικά αυτόν των 200 ημερών και μάλιστα με τη φορά και των δύο δεικτών να είναι αρνητική (death cross). Κάτι τέτοιο δεν έχει επαναληφθεί από την αρχή της ανόδου του 2009 και αν επιβεβαιωθεί πολλοί επενδυτές θα το εκλάβουν ως αρνητική τεχνική ένδειξη.

Στο ΧΑ, ο ΓΔ έκλεισε με ημερήσια κέρδη της τάξης του 1,53% παραμένοντας, ωστόσο, κάτω από τις 1000 μονάδες ενώ ο Δείκτης Τραπεζών κατέγραψε μέτρια άνοδο της τάξης του 0,69% παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,57%.

Στις ΗΠΑ, παρά την άνοδο των μετοχών, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων κατέγραψαν και νέα πτώση, πλησιάζοντας ακόμη πιο κοντά στο χαμηλό του 2009, στο 2,038%. Πρόκεται για μία ένδειξη υπερβολικής ανησυχίας των επενδυτών έχει διπλή σημασία: από τη μία υποδεικνύει πόσο σοβαρή είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή κρίση η οποία απειλεί με σοβαρές βλάβες το παγκόσμιο σύστημα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και από την άλλη φανερώνει πως αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις οι αγορές μετοχών θα μπορέσουν να αντλήσουν καύσιμα από την αγορά ομολόγων για να πετύχουν μία σημαντική ανοδική αντίδραση.

Επιστροφή στην Ευρώπη όπου η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε τα επιτόκια της Ιταλίας και της Ισπανίας χαμηλότερα αλλά δε σταμάτησε τα CDS των δύο αυτών χωρών από το να αυξηθούν κατακόρυφα. Πώς εξηγείται αυτή η 'παράλογη' κίνηση η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά από την αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης; Η απάντηση ίσως είναι διαφορετική απ' ότι φαντάζεται κανείς: Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις που τα CDS σκαρφάλωναν εξαιτίας είτε κερδοσκοπικών παιχνιδιών είτε της προσπάθειας των επενδυτών να ασφαλιστούν από το ενδεχόμενο κρατικής πτώχευσης, αυτή τη φορά ένας καθοριστικός λόγος της ανόδου τους είναι ότι κανείς δε θέλει να ασφαλίσει το χρέος των κρατών της ευρωζώνης.

Οι 'ασφαλιστές' των κρατικών ομολόγων θεωρούν πως είναι αδύνατο να πληρώσουν σε περίπτωση μη ελεγχόμενης πτώχευσης και έτσι αποφεύγουν να πουλήσουν CDS. Η θεαματική μείωση της προσφοράς ασφαλίστρων δεν επιτρέπει την ικανοποίηση της ζήτησης με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξάνονται, χωρίς, ωστόσο, να αυξάνεται ανάλογα και ο όγκος συναλλαγών, δηλαδή το ύψος των ασφαλίστρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου