Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αδικαιολόγητη αναβλητικότητα

Από το ιστολόγιο http://www.sigmalive.com/news/local/415760


  • Ο Δημήτρης Χριστόφιας καθυστερεί το δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων
  • Η φονική έκρηξη στο Μαρί απλώς… «κλείδωσε στο συρτάρι» την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου



Εδώ και δυόμισι χρόνια υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έναρξη του β’ γύρου αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα της Κύπρου (Δεκέμβριος του 2008). Η «Σ» πέρσι αποκάλυπτε πως ο Δημήτρης Χριστόφιας κι ο τότε Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης είχαν στα χέρια τους σημείωμα (έκθεση) του Σόλωνα Κασσίνη με την ένδειξη «Άκρως Απόρρητο». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεδομένων των θετικών προοπτικών που παρουσιάζει η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ύστερα κι από την πρόσφατη ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο θαλάσσιο χώρο του Ισραήλ, καθώς και του έντονου ενδιαφέροντος που επιδείχθηκε για την περίπτωση της Κύπρου από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες(…) καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης άμεσης πολιτικής απόφασης, σ’ ό,τι αφορά τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης του 2ου γύρου των αδειοδοτήσεων. Σχετικά προσχέδια βρίσκονται ενώπιον του αρμόδιου Υπουργού και Τμημάτων…». 6 μήνες μετά ο Αντώνης Πασχαλίδης κι αφού ολοκλήρωσε και τη Συμφωνία με τη «NOBLE ENERGY» στέλνει επιστολή στο Πρόεδρο Χριστόφια που του επαναλαμβάνει «τα περί αναγκαιότητας έναρξης του β’ γύρου». Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια. Αν και ο Πρόεδρος δείχνει μιαν «αδικαιολόγητη αναβλητικότητα», Κασίνης και Πασχαλίδης αθόρυβα σχεδιάζουν την έναρξη εργασιών στο «ΑΦΡΟΔΙΤΗ». Διαρρέουν ότι οι Αμερικανοί θα τρυπήσουν Οκτώβρη, ενώ ο προσανατολισμός είναι το τρυπάνι να μπει «στα σπλάχνα της Αφροδίτης» τον Αύγουστο… «Αντώνη, είμαστε σε διαπραγμάτευση… Ας μεν τα ττουμπάρουμεν ούλα… Θα σας πω εγώ πότε…», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον υπουργό του. Οι φονικές εκρήξεις στο Μαρί απλώς «κλείδωσαν το συρτάρι»…
Το χοντρό παιγνίδι
Το παιχνίδι με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο χοντραίνει όλο και περισσότερο, με το ενδιαφέρον για εμπλοκή από μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να αυξάνεται συνεχώς. Είναι εμφανές ότι μετά τα ευρήματα της αμερικανικής Νoble στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, το ενδιαφέρον άρχισε να μεγαλώνει διεθνώς. Στη σειρά είναι οι Βρετανοί, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Καναδοί. Με δεδομένο μάλιστα ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων πως έχουν μπροστά τους μια έτοιμη αγορά, αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτοιμη να απορροφήσει το φυσικό αέριο από τη λεκάνη του Λεβάντε, και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι στο… δυτικόστροφο ευρωπαϊκό μπλοκ βλέπουν με πολύ θετικό φακό μια τέτοια εξέλιξη ως απάντηση στην υφιστάμενη εξάρτηση στο ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που η έναρξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης αποκτά ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία. Καλά ενημερωμένη πηγή του Υπουργείου Εμπορίου είναι ιδιαζόντως διαφωτιστική. «Όσο καθυστερεί η έναρξη του β’ γύρου και πληθαίνουν οι απειλές της Άγκυρας τόσο κινδυνεύουμε να εξασθενεί το ενδιαφέρον τους. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν οι Τούρκοι βγάλουν στο σεργιάνι και κανένα ερευνητικό πλοίο… Ο β’ γύρος και η εκδήλωση ενδιαφέροντος και προσφορών από χώρες σημαντικές στον πολιτικό χάρτη θα ήταν σημαντικότατη εξέλιξη. Μια εξέλιξη που εμφανώς θα εξασθενίσει σε μεγάλο βαθμό τις απειλές από πλευράς Τουρκίας σ’ ό,τι αφορά τις έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ…».
Οι αγκυλώσεις
Πέραν, όμως, της «εσωτερικής διάστασης», τα δεδομένα για την Κύπρο και το Κυπριακό θα άλλαζαν ριζικά και σε διεθνές επίπεδο. Διότι το αυτονόητο θα ήταν να κινηθεί η Κύπρος και ο Πρόεδρος Χριστόφιας και στην κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναλαμβάνουμε ότι εδώ και ένα χρόνο η «Σ» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι έχει προταθεί στον Δημήτρη Χριστόφια το προφανές σχέδιο δράσης με τη στερεή γεωπολιτική διάσταση. Η δημιουργία ενός αγωγού που θα μετέφερε στην ευρωπαϊκή αγορά τα αποθέματα αερίου της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Λιβάνου. Οι προοπτικές κοιτασμάτων και αποθεμάτων της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι τέτοιες, που θα μπορούσε να λυθεί σε βάθος χρόνου το ενεργειακό ζήτημα ολόκληρης της Ευρώπης. Ο αγωγός θα περνούσε και μέσα από την Τουρκία και μετά την Ελλάδα. Επομένως, η ίδια η Τουρκία θα είχε ένα de facto αντικίνητρο στο να προβάλει στείρες αντιδράσεις. Πόσω μάλλον που θα γέμιζε τα ταμεία της με… πετροδολάρια. Ενώ ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρόσφερε «στο πιάτο» την πολυσυζητημένη απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Συνεπώς ποιο είναι το αόρατο χέρι που κρατά πίσω την κυβέρνηση Χριστόφια; Γιατί αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών και να αναλάβει δράση… χθες, ξεκινώντας το 2ο γύρο αδειοδότησης; Να είναι ο φόβος της Τουρκίας και των «κυπριακής ιδιοκτησίας συνομιλιών»; Να είναι τα ρωσικά συμφέροντα; Ή μήπως είναι κάτι ακόμα πιο σύνθετο και πιο… σκοτεινό, αφού, η προσπάθεια συνομολόγησης «της αμαρτωλής συμφωνίας» με τη SHELL, μας στοιχειώνει από το κοντινό παρελθόν
Οι συνομιλίες…
ΕΔΩ και αρκετό καιρό είναι γνωστά τα αποτελέσματα υπεύθυνων και αξιόπιστων ερευνών και εκτιμήσεων για τα ενεργειακά μας κοιτάσματα: Στην υποθαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας υπάρχουν πολύ σημαντικά ευρήματα. Τα τρισδιάστατα αποτελέσματα ερευνών βρίσκονται στα χέρια 20 και βάλε μεγάλων εταιρειών στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά αυτών των πληροφοριών από τις συγκεκριμένες έρευνες έφερε στα κρατικά ταμεία σημαντικό κονδύλι. Τα αποτελέσματα πάντως μιλούν για άνετη κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών της Κύπρου για 800 χρόνια! Την ίδια στιγμή το γειτονικό Ισραήλ ολοκληρώνει τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις στη δική του Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), επιβεβαιώνοντας 25 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου και βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας της υποδομής για την εμπορική εκμετάλλευσή τους. Η Κυπριακή Δημοκρατία εμφανίζεται διστακτική έως απρόθυμη να συνεχίσει με γοργά και αποφασιστικά βήματα. Εγείρονται πελώρια ερωτήματα. Ειδικά μετά τα όσα επέφεραν οι αγκυλώσεις, η αναβλητικότητα και η διστακτικότητα την 11η Ιουλίου. Γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υλοποιεί την απόφαση του Υπουργικού του Δεκεμβρίου 2008; Γιατί ο Πρόεδρος κλείνει τα μάτια σε μια τέτοια τεραστίων διαστάσεων ευκαιρία για την Κύπρο, η οποία χωρίς υπερβολή είναι η… ευκαιρία του 21ου αιώνα; Μια μόνο απάντηση υπάρχει και είναι τέτοια, που προκαλεί την κοινή λογική και σίγουρα το κοινό αίσθημα των πολιτών, μετά το Μαρί. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποφεύγει να ασκήσει την ενδεδειγμένη πολιτική και να αξιοποιήσει το φυσικό πλούτο της χώρας, επειδή… φοβάται το μέλλον των διαπραγματεύσεων…
Και πρακτικό το πρόβλημα
ΠΗΓΕΣ από το επιτελείο Κασίνη αποκαλύπτουν στη «Σ» και μιαν άλλη διάσταση που δημιουργούν οι καθυστερήσεις. Ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων για να ξεκινήσει χρειάζεται μια τεχνοκρατική προετοιμασία, από πλευράς εγγράφων, τουλάχιστον 6 μηνών. «Συνεπώς, με δεδομένο το ορόσημο του Οκτώβρη που η Κυβέρνηση έδωσε για την έναρξη των εργασιών στο Αφροδίτη, θα έπρεπε ήδη οι υπηρεσίες να τρέχουν ώστε να τα ετοιμάσουν όλα, παράλληλα, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και ο επόμενος γύρος των αδειοδοτήσων. Με το ρυθμό που πάμε, εάν τελικά το τρυπάνι και τα τρισδιάστατα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν αυτό που όλοι λένε, τα πλούσια δηλαδή κοιτάσματα, θα χρειαστούμε άλλους 6 μήνες για να τρέξουμε την επόμενη διαδικασία με τα οικόπεδα… Τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία ήδη ξεκίνησε να βρυχάται…»
Το τρυπάνι που ακυρώθηκε
ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εμπορίου είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί για «την αθόρυβη δουλειά» που επιτεύχθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια. Προχώρησαν σε σκόπιμη διαρροή περί έναρξης των εργασιών στο οικόπεδο ΑΦΡΟΔΙΤΗ ενώ ο προσανατολισμός, η προετοιμασία και ο σχεδιασμός ήταν «να τρυπήσουν τα σπλάχνα της Αφροδίτης» τον Αύγουστο. Έτσι δεν θα κινδύνευαν οι εργασίες από τις όποιες τουρκικές εξυπνάδες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, για λόγους που μπορούν ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως, έβαλε (ξανά) την υπόθεση στο συρτάρι. Ο υπουργός του τότε, όταν τον ρώτησε, έλαβε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση: «Αντώνη, είμαστε σε διαπραγμάτευση… Ας μεν τα ττουμπάρουμεν ούλα… Θα σας πω εγώ πότε…». Όλα αυτά, φυσικά, πολύ πιο πριν από τα τραγικά συμβάντα της 11ης Ιουλίου. Οι φονικές εκρήξεις στη βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» απλώς… «κλείδωσαν το συρτάρι» των όποιων σκέψεων ή προθέσεων για τον 2ο γύρο αδειοδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου