Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

F.T: “Παράδειγμα προς αποφυγήν η Ελλάδα”

Από το ιστολόγιο http://www.newscode.gr/

Την ώρα που η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ο «κακός μαθητής», Ιρλανδία και Πορτογαλία εξασφαλίζουν την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων που έχουν λάβει. Αμφότερες βρίσκονται στο σωστό δρόμο, ισχυρίζεται η τρόικα


Με τις εξαγωγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση και το έλλειμα να μηδενίζεται, η οικονομία της Ιρλανδίας αργά αλλά σταθερά δείχνει να ξεπερνά το αδιέξοδο που την οδήγησε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, επισημαίνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους Financial Times, που είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, Ευρώπη και ΔΝΤ είναι εξοργισμένοι με τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία των ελληνικών αρχών να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
Η τρόικα απορρίπτει την αιτιολογία της κυβέρνησης πως ο στόχος του ελλείματος δεν επετεύχθη λόγω της ύφεσης. Η ύφεση, υποστηρίζουν, είναι υπεύθυνη μόνο κατά το ένα τέταρτο, το υπόλοιπο οφείλεται στις καθυστερήσεις εφαρμογής των μέτρων.

“Πως είναι δυνατόν να απαιτούμε από την γερμανική βουλή να εγκρίνει νέα δανειακή σύμβαση, όταν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους”, σχολιάζει ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών. Σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η επόμενη δόση, η Ελλάδα πάει σίγουρα για στάση πληρωμών με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση όταν όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, τη φορά αυτή όμως πολύ βαθύτερη , υπογραμίζουν οι FT.
Θα βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα των εγγυήσεων;
Επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ζητά την ίδια ώρα η γερμανική κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο αυτό η Άγκελα Μέρκελ θα έχει τη Δευτέρα συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπέι στο Βερολίνο.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε θα υποδεχθεί την Τρίτη τους συναδέλφους του από την Ολλανδία και τη Φινλανδία για να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Η φινλανδή υπ. Οικονομικών Ουρπιλάινεν ωστόσο εκτιμά σε σημερινή της συνέντευξη ότι δεν αναμένει λύση του προβλήματος κατά τη συνάντηση αυτή.
DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου