Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Το παρασκήνιο της... μεγάλης Πέμπτης

Από το ιστολόγιο http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63349278
Σε όλες τις διαπραγματεύσεις τον ρόλο του "σκληρού" έπαιξε ο Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ

Το παρασκήνιο της... μεγάλης Πέμπτης
Η τρόικα ήρθε στην Αθήνα με ένα στρατηγικό σχέδιο. Δεν ήρθε να δει τα νούμερα που θα παρουσίαζε η ελληνική πλευρά, αλλά ζήτησε να δει αποδείξεις!



Επί τέσσερις ημέρες, ξεκινώντας από την περασμένη Δευτέρα, το κεντρικό κλιμάκιο της τρόικας, σχεδόν σε όποιο υπουργείο και αν σταμάτησε, αμφισβητούσε την αξιοπιστία των στοιχείων που έδιναν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν θερμοί διάλογοι, καθώς όπως μαρτυρούν τα περισσότερα ανώτερα στελέχη των υπουργείων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις τον ρόλο του "σκληρού" έπαιξε ο Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ.
Μερικά από τα επίμαχα τετ ? α ? τετ της ελληνικής πλευράς με την τρόικα παρουσιάζει σήμερα το "Εθνος της Κυριακής".
Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι της τρόικας κατά την επίσκεψή τους την Τρίτη αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα της νέας υπηρεσίας για την επιτάχυνση των επενδύσεων. Εστειλαν, μάλιστα, την επόμενη μέρα το τεχνικό κλιμάκιο για αυτοψία!
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Την Τετάρτη, η τρόικα εντόπισε πως υπάρχουν κενά και ελλείψεις στην πορεία της μείωσης των δαπανών, γι' αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες μπήκαν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της υπηρεσίας προχωρώντας σε ελέγχους κωδικό προς κωδικό.
Το παρασκήνιο της... μεγάλης Πέμπτης
Επόμενη στάση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στην παρουσίαση που έγινε από την ελληνική πλευρά για την αποτελεσματικότητα που θα έχει η διασταύρωση των στοιχείων στον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, από τους εκπροσώπους της Τρόικας φέρεται να ειπώθηκαν τα εξής: "Ολα αυτά που μας λέτε, μας τα είχατε πει και πριν από έξι μήνες. Το πρόγραμμα το πάτε από αναβολή σε αναβολή".
"Εξω φρενών"
Εκεί που οι "σκληροί" της τρόικας έγιναν "έξω φρενών", όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ήταν με το θέμα των ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου, που παραμένουν στα 6,5 δισ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό χαρακτηρίστηκε από την πλευρά της τρόικας ως "απαράδεκτο", καθώς έπρεπε να έχει μηδενιστεί από την αρχή του χρόνου, προκειμένου να αποτυπώνεται το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος.
Στο υπουργείο Οικονομικών. Το πρωί της Πέμπτης καλείται εσπευσμένα στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Εκεί οι εκπρόσωποι των δανειστών διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω απ' όσα έχουν εγκριθεί για την κάλυψη της τρύπας στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Κ. Μαζούχ. Στις επαφές του με τον Ε. Βενιζέλο εμφανίστηκε αμετακίνητος, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναθεωρήσει τον δημοσιονομικό στόχο του ελλείμματος. "Το έλλειμμα δεν θα εμφανίσει οριακή απώλεια από το 7,6%, που είναι ο στόχος, στο 7,8%, αλλά θα ξεφύγει πάνω από το 8,8% του ΑΕΠ και συνεπώς πρέπει να κάνετε κάτι τώρα" φέρεται να είπε.
Μάλιστα όταν η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως βελτιώνεται η εικόνα στα έσοδα και πως υπάρχουν αποτελέσματα στη "μάχη" κατά της φοροδιαφυγής οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εξέφρασαν την απόλυτη δυσπιστία τους έως και τον εκνευρισμό τους.
"Αυτά τα έχουμε ξανακούσει" φέρεται να είπαν και αντέτειναν: "Δεν έχετε κάνει ούτε μία ιδιωτικοποίηση, δεν έχετε κλείσει ούτε έναν οργανισμό του Δημοσίου, ακόμη και το μισθολόγιο που ετοιμάζετε θα έχει περιορισμένο δημοσιονομικό όφελος".
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
galanos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου