Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Η Ελλάδα θα έπρεπε να τεθεί υπό κηδεμονία ... αλλά δεν γίνεται

Σχόλιο ιστολογίου μας : ...είπαμε ...το προσπαθεί ο Γιωργάκης .....αλλά τι σκατά ....κάτι δεν του βγαίνει ....
Από το ιστολόγιο http://infognomonpolitics.blogspot.com/

«Το ελληνικό χρέος είναι πλέον εκτός ελέγχου», είναι το καταδικαστικό συμπέρασμα μιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διορίστηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών. Μερικοί προτείνουν, για τη σωτηρία της Ευρωζώνης, να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία. Αλλά γίνεται;

Atlantico: Πως εξηγείτε ότι η Ελλάδα, ακόμη και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης, δεν μπορεί ακόμα να αποκαταστήσει τα οικονομικά της; 

Nicolas Bouzou: Οι Έλληνες βιώνουν μια τεράστια ύφεση. Η αριθμητική ενός χρέους είναι αρκετά απλή: μπορείς να το αποπληρώσεις μόνο όταν η αύξηση των φορολογικών εσόδων (ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης συν πληθωρισμός) είναι μεγαλύτερη από τα επιτόκια.
Στη Γαλλία, έχομε μια οικονομική ανάπτυξη κατά μέσο όρο 1,5% και 2% πληθωρισμό, που δημιουργούν φορολογικά έσοδα που αυξάνονται κατά 3,5% ετησίως. Τα επιτόκια για το χρέος είναι γύρω στο 3%, βρισκόμαστε στο όριο, αλλά είναι υποφερτό. Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια ύφεση της τάξης του 5%. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δανειστεί χρήματα με μηδέν επιτόκιο, που φυσικά δεν υφίσταται, το χρέος θα συνεχιζόταν να αυξάνεται μηχανικά. Αλλά η Ελλάδα, εάν θα δανειζόταν στη σημερινή αγορά θα ήταν με επιτόκιο 15 με 20%, και όταν δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης, είναι με επιτόκιο 5% κατά μέσο όρο.
Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει δίκιο. Προς το παρόν, το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. Τουλάχιστον, αν ήμασταν σοβαροί, θα έπρεπε το Ταμείο Στήριξης να δανείσει στην Ελλάδα χωρίς τόκο.

Αποτελεί απειλή  για την Ευρωπαϊκή Ένωση το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι «εκτός ελέγχου»;

Είναι μια απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή οι τράπεζες έχουν περάσει μειώσεις ενεργητικού λόγω της Ελλάδας, που πιστεύω, δεν ήταν επαρκείς. Αυτή είναι εξάλλου η σκέψη που γυρίζει στα μυαλά των διεθνών ρυθμιστικών φορέων. Από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος είναι εκτός ελέγχου, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε αδυναμία πληρωμής για μέρος του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερη από ό, τι έχει υπολογιστεί. Για τους πιστωτές της Ελλάδα, είναι όμως πράγματι μια πηγή ανησυχίας. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί στην Ελλάδα πολύ σημαντικά ποσά με μηδενικά επιτόκια . Όσο περισσότερο περιμένουμε, τόσο περισσότερο θα είναι δύσκολο να το πράξουμε.

Η τελευταία λύση θα ήταν να τεθεί η Ελλάδα υπό κηδεμονία;

Στην ιδανική περίπτωση, ναι, θα έπρεπε η Ελλάδα να τεθεί υπό κηδεμονία.  Αλλά δεν μπορούμε, επειδή οι ​​συνθήκες δεν το προβλέπουν. Θεωρητικά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γαλλία, όπου οι τοπικές κοινότητες μπορούν να τεθούν υπό την κηδεμονία του κράτους. Το κράτος διαχειρίζεται εντελώς το ταμείο. Στη θεωρία αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από οικονομική και χρηματοπιστωτική άποψη δεν έχει προχωρήσει πολύ μακριά, υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες για παρεμβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό.
Η δράση σήμερα θα έπρεπε να επικεντρωθεί περισσότερα στο θέμα της ανάπτυξης παρά στον προϋπολογισμό. Οι Έλληνες, σε αντίθεση με ό, τι μπορεί κανείς να πιστέψει, έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες. Είναι δύσκολο σήμερα να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν σε περαιτέρω λιτότητα. Βλέπουμε σαφώς ότι αυτό έχει επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, μια αποτελεσματική και γρήγορη λύση για να βοηθήσουμε  την Ελλάδα;

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να μειωθεί το Ευρώ. Αν μειωθεί το ευρώ κατά 20%, είναι βέβαιο ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, που βασίζεται πολύ στο τουριστικό τομέα, θα ανακάμψει. Πρέπει κανείς να παίξει με αυτό για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα.

Πολιτικά, είναι πολύ περίπλοκο, χώρες όπως η Γερμανία θα αντιτίθενται σθεναρά. Στην Ευρώπη, υπάρχουν ορισμένες χώρες που δυσκολεύονται να εξάγουν με ένα ισχυρό νόμισμα (οι χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας) και άλλες (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Αυστρία), οι οποίες το καταφέρουν και οι οποίες συνεπώς, μπορούν να εισάγουν καταναλωτικά αγαθά και πρώτες ύλες, σε νομίσματα που έχουν υποτιμηθεί. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους Γερμανούς φίλους μας ότι η επιβίωση της ζώνης του ευρώ απαιτεί την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε πτώση ανταγωνιστικότητας.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σας φαίνονται επαρκείς;

Πήγαμε από απογοήτευση σε απογοήτευση. Μένουμε πάντα με την εντύπωση ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν εκτιμήσει ορθά το μέγεθος της κρίσης. Απόδειξη: Η τελευταία συνάντηση Σαρκοζί-Μέρκελ. Θα έπρεπε να ληφθούν γρήγορα τεχνικά μέτρα όπως τα ευρωομόλογα ή την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης. Αντ 'αυτού, αποφασίστηκαν ακραία «καλλωπιστικά» μέτρα στις διάφορες συνόδους κορυφής, όπως η δημιουργία ενός Συμβουλίου των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών, το οποίο, σημειωτέον, υπάρχει ήδη.
Εύχομαι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν επιτέλους συγκεκριμένες ακριβείς αποφάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν γρήγορα. Το αντίθετο θα επιτείνει το κακό.
Πηγή: atlantico

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου