Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ζητά να μην σταλούν πολεμικά σκάφη στην περιοχή της Κύπρου Προσωπική παρέμβαση Κλίντον προς Άγκυρα Οι ΗΠΑ φοβούνται «θερμή εξέλιξη» αλλά όχι στην Κύπρο…

Από το ιστολόγιο http://www.ikypros.com/

 Από την τελευταία συνάντηση της Χίλαρι Κλίντον με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, που κάθε άλλο παρά σε φιλικό κλίμα διεξήχθη.


Προσωπική παρέμβαση της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, προς την Κυβέρνηση της Τουρκίας, με αίτημα να μην στείλει πολεμικά σκάφη ανοιχτά της Κύπρου. Την είδηση αποκαλύπτει στην ηλεκτρονική έκδοσή της η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», υποδεικνύοντας ότι η ένταση στην περιοχή μεγαλώνει σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θεωρεί τη βοήθεια από την Άγκυρα σημαντική για αντιμετώπιση της πολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.



Όπως αναφέρεται, η Χίλαρι Κλίντον παρενέβη ιδιωτικώς προς κυβερνητικούς αξιωματούχους της Τουρκίας, προκειμένου να υποχωρήσουν από τις απειλές για την αποστολή πολεμικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, εξ αφορμής της διαφωνίας για τα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου. Τόνισε, μάλιστα, ότι η περαιτέρω ένταση πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο και αμερικανικά συμφέροντα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Wall Street Journal», ανησυχούν και από τις τουρκικές απειλές εναντίον του Ισραήλ. Καλούν, παράλληλα, την Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να θέσει αυστηρότερες γραμμές στη Μεσόγειο, είτε ασκώντας πιο αυστηρή διπλωματία είτε με εντονότερη παρουσία του αμερικανικού ναυτικού, αν και αναγνωρίζουν ότι αυτό ενδεχομένως να θυμώσει την Άγκυρα.
Φόβοι για «θερμή εξέλιξη»
Εν τω μεταξύ, το ίδρυμα στρατηγικών μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών Stratfor διαβλέπει, σε έκθεσή του, κίνδυνο «θερμής εξέλιξης» στην κρίση της ανατολικής Μεσογείου, και αιτιολογεί το συμπέρασμά του με το γεγονός ότι «η Τουρκία έβαλε τον πήχη πολύ ψηλότερα από όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις της για να τον περάσει».
Στα συμπεράσματα, τα οποία αναδημοσιεύει η ελληνική ιστοσελίδα DefenceNet, αναφέρεται πως «η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο και επειδή δεν πρόκειται να καταφέρει την ανάσχεση των γεωτρήσεων και το κλείδωμα του κοιτάσματος που θα αλλάξει την ιστορική πορεία της Κύπρου, θα θελήσει να πετύχει μία στρατιωτική νίκη σε άλλο μέτωπο.
Η άποψη ενισχύεται με τη θέση ότι «έχει χαθεί για την Τουρκία το κίνητρο του να μην προβαίνει σε τυχοδιωκτικές ενέργειες λόγω της προοπτικής εισόδου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως με την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο, και την ήδη δεδηλωμένη θέση της Άγκυρας ότι θα παγώσει όλες τις επαφές της με την ΕΕ, μπορεί η Άγκυρα να οδηγηθεί σε τυχοδιωκτικές κινήσεις στην Μεσόγειο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου